11 C
Novi Pazar

Zukorlić: Željeznicom i gasovodom povezati sandžačke opštine

Published:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik Akademik Zukorlić istakao da je sporazumom o saradnji i zajedničkom djelovanju koji je potpisan sa Srpskom naprednom strankom-som predviđena i rekonstrukciju željezničke pruge Raška-Kraljevo, te izgradnja željezničke pruge Raška-Novi Pazar-Bistrica.

„Novi Pazar je jedini grad od preko 100.000 stanovnika a koji nema željezničku prugu do 21.stoljeća do sada. To je još jedno negativno čudo koje kada ljudima govorite ne mogu da vjeruju. Izgradnja željezničke infrastrukure je ozbiljna investicija, a ogleda se u povezivanju dvije postojeće pruge Beograd-Bar i pruge “Akrepolis” prema Grčkoj, ovime dobijamo vezu koja povezuje skoro sve sandžačke gradove sa svijetom. Mi ovdje dobijamo poprečnu vezu koja povezuje većinu Sandžačkih gradova i pravi vezu između te dvije pruge, na mjestu gdje je sasvim bilo normalno da postoje. To je veliki uspjeh. Politički subjekti nisu nikada govorili o pruzi Raška-Novi Pazar-Bistrica, niti su tražili, a kamoli da postignu neki dogovor. To je ovaj duži dio od Novog Pazara doBistrice i to predstavlja novi saobraćajni iskorak koji će obezbjediti tu komunikaciju, a koja je manje bitna za putnički promet, ali je izuzetno bitna za teretni promet odnosno robu jer ona pravi tu konekciju. I sama rekonstrukcija će modernizovati put i značajnijom će učiniti vezu između Sandžaka i Beograda. Ovo je novi saobraćajni-historijski iskorak.

Sporazumom predviđena i izgradnja gasovoda Kopaonik-Novi Pazar-Priboj.

„Do sada smo i ranije imali i insisitirali u našim političkim zahtjevima na liniji od Kopaonika do Tutina, i ona je već u projekciji i jedan dio se već počinje raditi, a sada je novina da se svi Sandžački gradovi povežu gasovodom. Ovo nije samo traženo već je i prihvaćeno. To će biti arterija koja će povezati sve Sandžačke gradove, od Kopaonika preko Novog Pazara dalje do Priboja ali će, naravno, ta arterija biti dostupna i Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Novoj Varoši. Ono što jeste bitno jeste autoput koji je bitan za investicije, ali gradovi koji nemaju gasovod skoro nemoguće je da imaju bilo kakvu investiciju. Gasovod je ključni energetski faktor za dovođenje investicija, posebno stranih“.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img