11 C
Novi Pazar

SPP kao članica vladajuće koalicije “Crno na bijelo” nezadovoljna položajem i statusom Bošnjaka

Published:

Stranka pravde i pomirenja organizirala je press konferenciju na kojoj su iskazali svoj politički stav vezano za rad parlamentarne većine u Crnoj Gori i izvjesnih političkih promjena u koje se dešavaju u Crnoj Gori sa posebnim akcentom na položaj bošnjačkog naroda.

Obzirom na to da je sve očiglednija loša pozicija bošnjačkog, ali i albanskog, romskog i hrvatskog naroda, koji čine više od trećine stanovništva u Crnoj Gori, ne možemo a da ne izrazimo svoju zabrinutost i strah od ovog, kako neki navode, jednonacionalnog ili jednovjerskog eksperimenta i ovakve percepcije države i ljudskih prava u njoj, ističu iz Stranke pravde i pomirenja.

Naime, imamo stanje da se ionako loša, krhka, i simbolična pozicija Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, sa čijom se brojnošću i ustavnim pravima na afirmativnost i srazmjernu zastupljenost, pravom na upotrebu jezika i pisma, i drugim ljudskim pravima, poigravalo i manipuliralo za vrijeme prethodne vlasti, u novim političkim okolnostima, od strane nove vlade, nastavlja se, pa čak i u evidentnom pokušaju svodi na historijski minimum. U tom smislu, čudi lahkoća podrazumjevanja da Bošnjaci i Albanci politički gledano a suštinski shvaćeno nisu pozvani a ni priznati za ravnopravne partnere u kreiranju modernog crnogorskog društva. Naračito ako imamo u vidu činjenicu da ovakvo stanje nikako ne doprinosi stabilizaciji i prosperitetu društva u okolnostima očekivanih društvenih promjena. Ovakav pristup realizaciji građanskih prava, garantiranih i Ustavom ove države, slobodno se može reći, samoubilački je eksperimenat, i ako se ovako nastavi ne može donijeti ništa dobro Crnoj Gori niti se može opravdati bilo kakvim izgovorom a naročito ne silom prilika, vanrednošću ili bilo kakvom privremenošću.“, istakao predsjednik SPP-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač.

Ono što je više nego očigledno je da i novi ministri pravde i policije apsolutno ignorišu incidente u kojima su žrtve Bošnjaci ili imovina IZ što dodatno opravdava već navedene sumnje da je vladajuća struktura stava da bez ikakvih posljedica može nastaviti 30 godišnju praksu prisilnog nuđenja izbora tzv. “manjeg zla”, naglašavaju iz Stranke pravde i pomirenja.

„Naravno, mi na takav stav drugog odgovora nemamo osim da se ne mirimo, i da ćemo sve učiniti da se stanje mijenja i promijeni, da se takva podrazumijevana praksa i ustrajavanje na pogrešnoj i pogubnoj političkoj kalkulaciji nejednakopravnosti, konačno označi kao zlo za bošnjački ali i za sve narode kao i za samu državnu. Posebno zabrinjava činjenica da se napadi na džamije i imovinu Islamske Zajednice, sa strane nove parlamentarne većine po pravilu doživljavaju kao “podizanje međunacionalnih tenzija u političke svrhe” a da se istovremeno policija i tužilaštvo ne oglašavaju, ili što je još gore, uopšte ne bave tim slučajevima, ne rade uviđaje niti formiraju predmete za istragu, a predmeti koji su formirani zbog pritiska javnosti ostaju u početnoj fazi ili se odugovlače i relativiziraju.“

Građanima poslali poruku da je Stranka pravde i pomirenja garant političkih interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

„Mi se nećemo rukovoditi trenutnim političkim interesima. Naš trenutni politički interes bi, da smo takva partija koja se rukovodi samo političkim interesima, partije, pojedinaca u njoj, vjeratno bi danas ćutali, čekali i kalkulirali sa pozicija koje će nam obezbijediti ova parlamentarna većina. Uprkos tom čekanju i očekivanju da mi dobijemo neke funkcije, nadamo se i da ćemo ih dobiti, mi uočavamo određene nepravilnosti i javno govorimo. Nama je interes bošnjačkog naroda primarni politički interes i ukoliko je u pitanju taj interes, mi ćemo žrtvovati sve. Naš primarni politički interes je ste da da zastupimo bošnjački interes u Crnoj Gori ali nikako ne na štetu drugih naroda i na štetu države Crne Gore.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img