32.7 C
Novi Pazar

Zločin u Kukurovićima: Bez odgovornih ni 28 godina poslije

Published:

Ni dvadeset i osam godina nakon zločina u Kukurovićima kojeg je Vojska Jugoslavije počinila u bošnjačkom dijelu sela u Opštini Priboj institucije države Srbije ne žele priznati odgovornost tako što bi kaznile počinioce i obeštetile porodice žrtava i sve mještane koji su ostali bez svoje imovine. U saopštenju Fonda za humanitarno pravo I Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i Sloboda podvučeno da su zločinci i danas bez osude a žrtve bez pravde. Iz Matice Bošnjaka podsjećanje da zločini ne zastarijevaju a da moderna evropska politička I vojna povijest ne pamti takav presedan da su građani ubijani od strane legalne vojske Srbije I Užičkog korpusa.

 

Jedna crna mrlja na pravosuđu u Srbiji što nema presuda I procesuiranih slučajeva kao ni nalogodavaca. S pravne strane, ratni zločini ne zastarijevaju I obaveza države Srbije je da pokrene process kako bi žrtve našle smiraj a porodice osjetile pravdu a Bošnjaci drugačije osjećati u ovoj zemlji, kaže ispred Matice Bošnjaka Dženis Šaćirović

 

Vjeruje da će sam proces Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti ključan da se privedu kraju ovaj ali I svi drugi zločini.

 

Morat će da se procesuiraju svi procesi koji su počinjeni. Od Kukurovića ne odvajamo Štrpce ni Sjeverin. Srbija će morati u procesu evrointegracija da se time pozabavi jer će to biti veliki kamen spoticanja. Kako se približavamo oblastima gdje se te stvari razmatraju to će morati doći na Dnevni red. Nadam se da će biti sluha za pravičnost I pravdu u ovoj zemlji I da će to biti završeno konačno

 

Podsjeća i da se porodice žrtava suočavaju i sa odbijanjem institucija Srbije da se za civilne žrtve rata proglase članovi njihovih porodica.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img