32.7 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić: Zadovoljstvo mi je što Odbor koji vodim djeluje razvojno i progresivno u vremenima krize

Published:

Lider Stranke pravde i pomirenja i predsjednik Odbora za za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić kazao da je Odbor na čijem se čelu nalazi formirao dva Pododbora, te da je u vrijeme korona krize važno djelovati progresivno.

– Ne znam da li smo jedini Odbor koji do sada već ima dva pododbora. Pododbor za omladinu i sport i Pododbor za informatičko društvo i digitalizaciju. Bez obzira što smo na samom početku ovog mandata, članovi Odbora su pokazali incijativost, kreativnost, u Odboru svakako imamo razmuijevanja, a pravila i sistem rada Skupštine su bili dovoljno komotni za tako nešto, zato želim da ovo zadovoljstvo i radost da podijelim sa vama ovdje, ali i sa svim građanima Srbije koji nas prate. To zapravo pokazuje da mi ovdje u Skupštini ne dopuštamo da nas ova kriza omete, i zato gdje god možemo da pokažemo kapacitet da budemo inicijativni i da djelujemo razvojno i progresivno to je veoma važno.

Akademik Zukorlić pohvalio potpisivanje sporazuma o prosvjetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji sa Vladom Sjedinjenih Meksičkih Država.

– Ako ste sami, ako ste isti to jeste lakše i jednostavnije, ali nije uvijek,  skoro ne nikada, jednostavnije i lakše nije kvalitetnije i zato ostati sam, ne biti sa drugima, homogenizovati se etinički, homogenizovati se kulturološki, da pojednostavit će nam funkcionisanje, bit će nam lakše, bit će jednostavnije, ali jednostavnost nikada nije obogaćivala kulturu. Različitost je obogaćivala kulturu, i zato se pokazalo da su narodi koji su svoje politike bazirali na homogenizaciji, oni su imali određenu dinamiku razvoja dok nisu ostvarili tu homogenizaciju, dok nisu uspijeli da otjeraju druge i da se razdvoje od drugih. Međutim, od trenutka kada su se razdvojili sa drugima, tog trenutka se sva dinamika zaustavila, tog trenutka su ostali upućeni na same sebe, ne možete se oplemeniti sami sa sobom.

Poziv na međusobnu saradnju i kulturnu razmjenu nipošto ne smije da se shvati kao odricanje od sopstvenog identiteta, kazao je Zukorlić.

– Ne postoji prednost jednih nad drugima po samoj pripadnosti – etičkoj, jezičkoj ili kulturnoj. Može postojati vrijednost samo u kvalitetu, a smisao po istoj svetoj postavci, smisao nacionalnih, rasnih razlika je međusobno upoznavanje, međusobna kulturna razmjena u mjeri sposobnosti te kulturne razmjene. Naravno, da biste sarađivali kulturno, prosvjetno – ne možete uspostavljati saradnju ukoliko niste jasno i precizno definisali sopstveni identite, subjektivitet, samobitnost i kvalitet. Poziv na međusobnu saradnju i kulturnu razmjenu nipošto ne smije da se shvati kao odricanje od sopstvenog identiteta, što jeste bila ideja ideologije koja je ovdje vladala pola vijeka. Hajmo bratstvo i jedinstvo na tome da se svi odreknemo sebe pa da postanemo nešto iznad, nešto treće i nešto novo, pa smo se onda odrekli sebe, ali nismo ni postali to treće, jer je ono bilo nešto hibridno, nemoguće, neprirodno, neoriginalno i onda smo ostali na pola toga puta i nastupila je kriza identiteta”, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Dodaje da znanja imaju smisla samo u onoj mjeri u kojoj će služiti čovjeku.

– Što ste sigurniji u svojim posebnostima, što ste uvjerljiviji u svojoj kulturi, svome znanju, vi imate više kapaciteta i jače mogućnosti i više samopouzdanja da pravite saradnju sa drugima, jer zapravo kulturna razmjena znači da vi ono što imate vaše ponudite i pokažete drugima, potpuno sigurni i ponosni u onome što jeste, a da oni pokažu vama ono svoje, pa da razmijenite znanja, jer inače znanja imaju smisla samo u onoj mjeri u kojoj će služiti čovjeku, u onoj mjeri u kojoj će podići našu individualnu i kolektivnu svijest”, podvlači akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić kazao da je kvalitetan pojedinac najveća prednost Balkana.

– Ono u čemu mi jesmo posebno konkurentni jeste pojedinac, građani ove zemlje, mladi ljudi, talenti, po čemu jeste i Srbija, ali i općenitom Balkan prepoznatljiv, sa veoma inteligentnim snalažljivim i ambicioznim ljudima, ali isto tako činjenica da mnogi naši mladi, talentovani mozgovi tek dožive afirmaciju kada odu iz ove zemlje. Dokle god bude tako mi sa tim ne možemo biti zadovoljni. Do sad su postojali određeni trzaji, određeni iskoraci, kao što su ideje naučno-tehnoloških parkova, od onog u Petnjici koji se proslavio svjetski, imamo i ove nove na kojima se radi, ali ne smijemo posustati i ne smijemo stati. Ne smijemo dopustiti da ovi projekti na neki način budu žrtva određene prašine raznih interesnih grupa u obrazovanju o kojima sam i ranije govorio”, ističe akademik Zukorlić.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img