11 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić: Razbit ćemo barijeru laži koja sandžačku regija drži u mraku neznanja, neinformisanosti i neistina

Published:

Narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić u današnjem obraćanju u Skupštini R. Srbije govorio je na temu zaštite konkurentnosti. On je tom prilikom kazao da je finansiranje Regionalna televizija (RTV Novi Pazar) primjer brutalnog kršenja zakona, ispumpavanja novca i krađe građana.

– Gradska uprava u Novome Pazaru je napisala konkurs za podršku medijima i medijskim projektima. Po tom konkursu je 55 miliona dinara stavljeno na raspolaganje medijima koji su se javili na taj konkurs. Javilo se 19 medijskih subjekata. Zamislite kakav je bio ishod odluke komisije, svakako od komisije koja je određena od strane Gradske uprave i podjela se desila na sljedeći način. 85% tih sredstava oko 46 miliona je dodjeljeno jednoj televiziji, Regionalnoj televiziji Novi Pazar, a čiji je suosnivač gradonačelnik Novog Pazara. To se dešava najmanje 3 do 4 godine. Ja ne mogu da vjerujem da za to niko ne zna, ja ne mogu da vjerujem da treba i ova komisija i svi ostali nadležni organi da čekaju mene narodnog poslanika da ih o tome obavijestim iz poslaničke klupe i to nakon 3-4 godine. Ponekad pomislim da informacije iz Novog Pazara ne mogu da preskoče ni Kopaonik, ni goliju, ni Zlatibor, ni Mokru Goru i da su toliko visoke da predstavljaju takvu barijeru da ovdje mogu da dospiju samo neistine i poluistine. Malo sam se i time pozabavio. Zbog činjenice da mediji u Beogradu posebno televizije sa nacionalnim signalom, nije moguće da ih ne zanima šta se dešava južno. Onda sam došao do još jednog frapantnog podatka, a koji je svakako vezan i za prethodno što sam govorio. Svi dopisnici svih medija u Beogradu osim RTS-a, koji je imao dopisnika od ranije, su na platnom spisku iste televizije, iste političke stranke, istih šefova, istih vlasnika. Zamislite kako se ovdje čini nepravda. Znači opljačka se 46 miliona dinara, dakle skoro 400.000 eura, iz budžetskih sredstva Novog Pazara tj. sredstava građana Novog Pazara i sa tim novcem se finansira privatna televizija gradonačelnika i njegove političke partije. Da, moguć je kriminal i da moguća je korupcija. Da li možete da dokučite koliko je ovo štetno ne samo za konkurentnost ili što će ovih 18 medija kojima je dodijeljeno samo 15% tih sredstava, biti u prilici da prežive ili ne prežive ili da svedu sve na totalni minimum samo da prežive. To je samo jedan aspekat štete, ali ova sredstva ukrasti, staviti ih u privatnu firmu, a potom finansirati i držati ih pod kontrolom ljude koje ste zbog političkog uticaja već instalirali kao dopisnike skoro svih beogradskih medija i time ste zapravo na liniji Kopaonik-Golija-Zlatibor-Mokra gora postavili tako gusto sito kroz koje ne mogu da prođu istine.

Akademik Zukorlić kazao da je jedan od razloga što se lično uključio jeste razbijanje barijere laži koja sandžačku regija drži u mraku neznanja, neinformisanosti i neistina.

– Naravno da kada imate samo laži koje vam dolaze, a koje zbog korupcije, pljačke budžetskih sredstava, plaćaju sami građani, plaćaju sopstvenu propast, plaćaju laži o sebi i onda vam je jasno kada godinama i decenijama imate takvu cirkulaciju odnosa i laži koliko će se formirati predrasuda. Zato su poslanici SPP-a zapravo neko ko ruši taj zid, i mi smo ti koji su ovdje da sruše taj zid, da vi ovdje u Narodnoj skupštini, ali i javnost Srbije vidi da postoje Bošnjaci koji niti su poltroni koji bi prodavali vjeru za večeru, ali niti su oni koji će gurati prst u oko bilo kome od vas ovdje indvidualno ili kolektivno. Dakle, već da se radi o ljudima koji vole svoju vjeru, svoju naciju, autentično pripadaju svom narodu i svojoj zajednici, ponosni su na to što jesu, ali isto tako su svjesni da žive u državi u kojoj nisu sami, u kojoj postoji većinski srpski narod sa kojim su gradili komšijske, dobre odnose.

Nemsijemo i neželimo da se pomirimo sa time da pljačka postane normalna pojava, poručuje Zukorlić.

–  Kriminal se može desiti, zlo se može desiti, korpucija se može desiti, pljačka se može desiti, zloupotreba se može desiti, ali veće zlo je da to postane normalno i da nas oni svojim bezobrazlukom, svojom drskošću ubede da je to normalno i da nakon nekoliko godina takve bezočne pljačke i otimačine i komisija nadležna za ovo, i državni organi nadležni da progone lopove, pljačkaše i nosioce korupcije zaćute i kažu “u redu je, to je tako bilo i prethodnih godina.”, ukoliko budećmo ćutali onda imamo to zlo da i oni koji ne žele da pljačaju sopstvene građane i narod, da će u jednom trenutku kazati pa nije moguće drugačije. Dakle, ovo je nametanje novih standarda, gdje će i oni drugi pošteni biti natjerani da kažu, e pa sada ćemo i mi da se borimo, da se dočepamo komada vlasti, pa da tako radimo.

Akademik Zukorlić ukazao i brutalnu zloupotrebu vlasti bivšeg predsjednik Optšine Sjenica Hazba Mujovića.

– Evo ovih dana su u javnost izašla dokumenta gdje je bivši predsjednik opštine u Sjenici poklonio 830 hektara zemljišta na Pešteru, sjeo u kafani i potisao kao da mu je djedovina, bez ijedne odluke opštinske vlasti, bez ijednog koraka legalne procedure. On je fino sjeo i nekoj stranoj firmi koja je sa njim povezana u interesnim relacijama poklonio 830 hektara zemljišta. U redu, odlučio se čovjek na kriminal, mislio da će dovijeka ostati na vlasti, da će moći to da krije, ali i nakon što se saznalo on i dalje hoda Sjenicom kabadahijski koristeći pare koje je opljačkao od naroda, a da pritom ni policija ni tužilaštvo ne raguju, tačnije dozvoljavaju mu da se tako ponaša.

Govorio i o incidentima u lokalnom paralmetu grada Novog Pazara i medijskoj blokadi.

– Juče na zasijedanju gradske Skupštine u Novom Pazaru tokom rasprave u salu Skupštine ušao je direktor Kulturnog centra i pokušao da tuče odbornika opozicije zato što mu se ne dopada diskusija. Zamislite da u ovu Skupštinu uđe direktor neke javne ustanove i ne sviđa mu se diskusija narodnih poslanika i nasrće na njih, hoće da se obračuna. Znate gdje je problem? Da li ste to vidjeli na nekoj televiziji, na nekom mediju u Beogradu? E pa niste vidjeli i nećete ga vidjeti. Zašto? Zato što su svi dopisnici tih medija u Beogradu plaćenici, odnosno na platnom spisku jednog čovjeka, jedne političke partije, tačnije same te gradske vlasti.

Podsjetio i na praksu lokalnih vlasti u Sandžaku koja se ogleda u uzimanju novca od građana prilikom asfaltiranja ulica.

– I onda se vi ovdje iščuđujete kada vam kažem da ne znam da li je ijedan put, u režiji  lokalnih vlasti Novog Pazara, Sjenice i Tutina asfaltiran bez toga da narod nije opljačkan. Imale su dvije linije, Direkcija za puteve iz Beograda daje novac, finansira put, gradi se put, a lokalni vlastodršci skupljaju pare od naroda, sa pričom kako ovi u Beogradu neće da asfaltiraju dok im se ne daju pare. I onda se skupi 50.000, 100.000 eura, ja znam da se čudite, ali ovo mora da se kaže. Ovo je istina, ko želi može dobiti spiskove na kojima je skupljan taj novac. Evo sada u Tutinu u selu Dobri dub traže da im se vrate pare pošto im nisu asfaltirali put.

Akademik Zukorlić na kraju pozvao na odlučan obračun sa kriminalom.

– Mi godinama imamo priču o tome kako neko hoće Sandžak da otcijepi, kako postoje neke politike…ljudi ta priča je uvijek bila priča za dnevno-političke upotrebe i performanse političara koji htjeli na sebe skretati pažnju, ali najgori oblik ugrožavanju suvereniteta zemlje na jednom prostoru jeste držati narod u laži, u mraku, u nepravdama i najgore od toga što narod ne kaže pljačka nas gradonačelnik ili predsjednik opštine, ne građani govore da ih ne štite ovi iz Beograda oni to ne bi mogli da rade. E pa gospodo mi moramo da pokažemo da oni ne mogu imati zaštitu, niti iz Beograda, niti od policije, tužilaštva, pravosuđa i da se ne mogu zaklanjati iza partijskih odnosa i da definitivno se moraju pipci te hobotnice rezati, i drago mi je da je danas Ministar policije u Novom Pazaru što ukazuje na odlučnost da krene sa obračunom sa organizovanim kriminalom koji jeste opasan i strašan samo kada ima podršku od određenih politika.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img