26.5 C
Novi Pazar

Đerlek o pomoći najsiromašnijima – Stub programa naše stranke je borba protiv siromaštva

Published:

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek govorio je o prijedlogu Pravilnika o bližim uslovima, postupku i načinu ostvarivanja prava na materijalnu podršku i korišćenje usluga u oblasti socijalne zaštite. Đerlek je kazao da se ovaj pravilnik direktno tiče građana Novog Pazara, pogotovo onih najugroženijih.

– Ono što je poznato i što je predviđeno zakonom jeste da kada je u pitanju ova pomoć o tome se stara lokalna samouprava, ali isto tako ona se stara o visini ove pomoći i o broju udjeljivanja pomoći u toku jedne godine. Dakle, bez obzira što se radi o jednokratnoj novčanoj pomoći, ona se može udjeljivati više puta i primjer za to imamo u nekoliko gradova, zakonom se ne ograničava lokalna samouprava kada je u pitanju broj udjeljivanja jednokratne novčane pomoći. Ono što je zakonom ograničeno jeste visina te pomoći koja ne smije prelaziti minimalnu prosječnu platu u RS-u. Ono što je direktor Centra za socijalni rad govorio ovdje jeste preporuka DRI-a za neke tehničke i protokolarne ispravke, međutim to nije ono što zanima javnost Novog Pazara, građane u Novom Pazaru gdje je stopa siromaštva previsoka i gdje su plate ispod republičkog prosjeka zanima šta je to što će oni imati od ovog pravilnika. Kao što smo imali priliku da vidimo, posebno za vrijeme vanrednog stanja i policijskog časa, veliki je broj građana koji žive na rubu egzistencije, lično sam ja imao priliku da to vidim jer smo tokom vanrednog stanja svakodnevno radili i išli na teren kako bi pomogli najugroženije kategorije i zato sam ponosan na našu stranku koja je iznašla način da izađe svima u susret bez obzira na bilo kakvu vjersku, nacionalnu, čak ni političku pripadnost, ono što nam je jedino bilo bitno jeste potreba građana i smatram da smo u velikoj mjeri pomogli kada su u pitanju i hrana i lijekovi.

– Ako za sebe govorimo da smo solidaran narod, a zaista to i jesmo i zaista smo narod koji prvi skoči da pomogne nekome ko je ugrožen, smatram da ovim pravilnikom treba da predvidimo i koje su to kategorije kojima treba dodijeliti ovu materijalnu podršku, ali isto tako koliko puta će se ta materijalna podrška dati u toku jedne godine jer kao što sam i ranije rekao postoje gradovi koji tu pomoć daju samo jednom, a sve se svodi na volju lokalne samouprave u kolikoj mjeri će pomoći naše građane. Naravno da bi bili kadri da uopšte pomognemo naše građane, potrebno je da prije svega spriječimo curenje novca iz budžeta o čemu smo nekoliko puta govorili. Dakle, ne možete u isto vrijeme grabiti novac od naroda i u isto to vrijeme pomagati taj narod, to je prosto nemoguće. Ja znam da je nekome u interesu da se građani Novog Pazara i da se ovaj narod konstantno drži na rubu egzistencije i na ivici siromaštva jer je poznato da se narod koji je na rubu egzistencije mnogo lakše manipuliše, mnogo lakše kontroliše pa i u cjenjuje. To je jedna poznata politička metoda, međutim, naš narod može mnogo da izdrži i može dugo da izdrži ali ne može zauvijek i to je ono što ne treba da zaboravimo a smatram da ako nastavimo sa ovakvom praksom da će kazna stići od građana u vidu izvršavanja nepovjerenja ovoj vlasti.

– Ja sam posebno ponosan na program naše stranke, živimo u vremenu kada se rijetko čitaju programi, ali ono što je temelj i što je stub programa naše stranke jeste zapravo borba protiv siromaštva, ako ja sebi mogu da obezbijedim jedan elementarno-dostojanstven život, ako mogu sebi da obezbjedim neophodnu garderobu, hranu, lijekove ili bilo kakvu terapiju za mene i moju porodicu, mi se ovdje moramo boriti da to obezbjedimo i našim komšijama i našim sugrađanima. Čitavo naše bavljenje politikom se svodi na ovo jer ako je politika po definiciji, rješavanje problema građana, gdje ćete veći problem od sprečavanja visoke stope siromaštva, to je ono na šta mi treba da trošimo energiju.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img