15.4 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić: Borba protiv organizovanog kriminala ne smije se zaustaviti na Beogradu

Published:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Lider Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić rekao da pravosuđe predstavlja prvu liniju odbrane cjelokupnog društva.

– Iako je to proceduralna stvar, nije moguće ignorisati ili zapostaviti važnost općenito imenovanja sudija, pa i važnost izbora i imenovanja svakog sudije posebno, pogotovo kada se država i društvo nalaze u kome je veoma jasno da borba, a neću pretjerati ako kažem i rat sa organizovanim kriminalom i nasiljem koje izaziva taj kriminal nisu završeni. To nas dodatno obavezuje da se još odgovornije, pažljivije i preciznije pozabavimo onim državnim organima koji treba da budu i koji postoje u toj definiciji i informacijskom rasporedu, ustavnoj i zakonskoj nadležnosti predstavljaju prvu liniju odbrane čovjeka kao pojedinca, ali isto tako i odbrane cjelokupne zajednice, odnosno cjelokupnog društva i na koncu samog državnog poretka koji ima ulogu osiguranja pune slobode, prava i bezbjednosti svakog građanina ove zemlje, ističe akademik Zukorlić.

On je dodao je važno ko su sudije izvan Beograda zato što smatra da je svaka energija, pa i ona u borbi protiv organizovanog kriminala „najjača u epicentru, ali kako se odmičemo od tog centra ta energija slabi“.

– U Novom Pazaru se tačno zna koja kriminalna grupa ima kojeg sudiju. Tačno se zna koji su advokati, ne samo branioci svojih klijenata, već i direktne linije prema korumpiranim sudijama. Tačno se zna cjenovnik za koliko hiljada ili desetina hiljada eura se izvlačite iz zatvora i spašavate od koje presude – prema težini krivičnoga djela. Dakle, to je istina koju znaju svi skoro građani Novog Pazara. Nema smisla na taj način ružno predstavljati državu i slati poruku kako običan građanin sve te informacije ima, a nadležne službe ne znaju. Ono što apelujem i na šta insistiram jeste da se i u ovoj novoj ofanzivi na organizovani kriminal ne smije stati na grad Beograd i neke veće gradove Centralne Srbije. Neophodno je ići do kraja. Pogotovo prostori koji se naslanjaju na pojedince granične i administrativne prijelaze su uvijek interesantniji, zanimljiviji, predstavljaju ambijent za blistanje organizovanog kriminala. Onog trenutka kada presječete tu kriminalnu vrpcu između kriminalaca i sudija, tužilaca, policajaca, oni mogu da budu ne znam kakve bande, ne znam kolk’o moćni personalno, njihova moć će da se istopi, jer sva njihova moć je u njihovoj sprezi sa politikom, policijom, tužilaštvom i pravosuđem, podvlači akademik Zukorlić.

„Ne smijemo dozvoliti da neka tačka udaljena od Beograda 200 ili 300 kilometara postane hladovina iza kriminala“, rekao je Zukorlić.

– Jako mnogo podataka nam dolazi da čak policija, na koju se najčešće i najprije napada, uglavnom pokreće krivične postupke za određene kriminalne aktivnosti, bilo da su u pitanju tipični kriminalci ili određeni lokalni političari koji se kabadahijski i kriminalno ponašaju. Imamo informacije da to najčešće od policije krene, ali da to tužioci i određeni istražni sudije blokiraju. Tako da su latice njihovih kriminalnih dosijea i krivičnih prijava koje je policija procesuirala prepune kada su u pitanju lokalni ili ti osnovni sudovi, kada su u pitanju i viši sudovi – Viši sud u Novome Pazaru, ali isto tako kada je u pitanju taj poseban sud za organizovani kriminal u Kraljevu, koji najčešće stoji u zaštitu ili je neaktivan, pasivno se ponaša u pogledu procesuiranja određenih važnih predmeta koji se tiču ozbiljnog kriminala na prostoru Sandžaka, odnosno na prostoru Novog Pazara. Ono što država i njen aparat ne smiju da dozvole je da to postane normalno”, zaključuje akademik Zukorlić.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img