11 C
Novi Pazar

Ambasadorka Smajić: Otvaranje konzulata prilika da se Bošnjaci bliže povežu

Published:

Ambasadorka Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić boravi danas u Novom Pazaru u povodu otvaranja generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u ovom gradu.

Ambasadorka Smajić, je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, kazala da će otvaranje konzulata doprinijeti unapređenju odnosa između dvije zemlje.

– Povod moje današnje posjete jeste unapređenje bilateralnih odnosa između BiH i Srbije. Mi kažemo da su ti odnosi dobri, ima prostora da se unapređuje u narednom periodu. Drugi povod zašto sam došla jeste da podijelim radost sa ljudima u Novom Pazaru oko saglasnosti Vlade R. Srbije za otvaranje generalnog konzulata sa sjedištem u Novom Pazaru. Razgovarali smo o problemima i šta je to što je interesantno kao i šta treba da Novi Pazar kao opština ubuduće u smislu saradnje sa konzulatom i sa BiH da radi, kada dođe do njegovog otvaranja, svečanog otvaranja. Mislim da je to jedna dobra politička odluka od strane Srbije i mi je iz BiH pozdravljamo. Nakon godinu ipo dana kako je podnesen zahtjev za traženje saglasnosti, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se ti odnosi između dvije susedne zemlje unapređuju, a ujedno i da se Bošnjaci koji su ovdje u Novom Pazaru bliže povežu sa Bošnjacima u BiH.

Gradonačelnik Biševac naglašava da će ovo biti drugo diplomatsko predstavništvo koje će se otvoriti u Novom Pazaru.

– Siguran sam, a o tome smo i razgovarali da će ovo otvaranje konzulata doprinjeti povećanju dobrih odnosa između dvije države. Pored tog državnog nivoa, imat će veliki značaj i za građane kako prije svega Sandžaku i R. Srbije tako i građane BiH. Znamo da su historijske veze između Sandžaka i BiH i iz tog razloga će se otvoriti konzulat u Novom Pazaru, za Bošnjake koji žive u Sandžaku a i šire. Siguran sam da će doprinjeti povezanosti i povećanju saradnje kako na kulturnom tako i na privrednom i svim ostalim oblastima. Višestruki je značaj.

Ambasadorka Smajić se tokom dana susrela i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Mešihata Islamske zajednice i Stranke pravde i pomirenja.

Ovo je prva zvanična posjeta jednog ambasadora Bosne i Hercegovine Novom Pazaru.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img