18.9 C
Novi Pazar

PU Novi Pazar – Prisustvo žena u policiji posebno važno

Published:

U svijetu se danas obilježava Medjunarodni dan žena kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Oficir za prevenciju i rad policije u zajednici Policijske uprave Novi Pazar istakla da je prisustvo žena u policiji važno ne samo iz perspektive rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, nego i stoga što policija u takvom sastavu može na bolji način da odgovori na bezbednosne potrebe kako žena tako i muškaraca.

„Ponosna sam što sam pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i zaista sa zadovoljstvom predstavljam policiju i policijsku profesiju. Policijski posao jeste težak i odgovoran ali je prije svega častan i pošten posao, daje nam mogućnost da sprovodimo Zakon i budemo od pomoći svim građanima a sve u cilju njihove bezbjednosti i sigurnosti. Da bi bili dio Ministarstva unutrašnjih poslova potrebno je mnogo požrtvovanja, odricanja i konstantne edukacije ali kada imate dobre kolege onda se posao obavlja sa lahkoćom i ništa nije teško. Međusobno uvažavanje, rad i red su ključ našeg uspješnog rada.“, ističe Sanja Milošević.

Naglašava da je porodica najvažnija, te da bez podrške najbližih ne možemo kvalitetno obavljati posao.

“U svom dosadašnjem radu uvijek sam nailazila na podršku i dobar odnos građana prema ženama u policiji, građani su uglavnom srdačni, ljubazni i spremni na saradnju. Na početku moje karijere u našoj sredini je zaista bila rijetkost vidjeti ženu u uniformi, građani su bili znatiželjni i privlačile smo dosta pažnje. Međutim, danas su žene sve prisutnije i vidljivije u policijskoj profesiji i ravnopravno sa kolegama obavljaju svoje povjerene poslove. Privilegija je i ponos biti pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova ali i velika odgovornost. Najveću motivaciju mi daje to što na kraju dana imam osjećaj da sam nešto dobro i korisno uradila za svoj grad, svoju zajednicu ali isto tako i to mi daje motivaciju da budem bolji i uspješniji policijski službenik.“

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img