4.8 C
Novi Pazar

Harun ef. Eminagić: Poruke Lejletul Mi’radža trebaju nas pratiti kroz cijeli život

Published:

“Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdžidul-Harama (Kabe) do Mesdzidul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1)

Večeras nastupa jedna od najodabranijih noći u islamu, noć Lejletul Mi’radž u kojoj su se desile povijesne stvari kao prekretnica u životu svakog muslimana. Noćno putovanje Poslanika s.a.w.s. do najviših sfera, sve ono što se dogodilo tokom putovanja, te naposlijetku izravan razgovor sa Uzvišenim Gospodarom slikovito je objašnjen u Časnom Kur’anu i hadisima Poslanika s.a.w.s. To je bio povod da porazgovaramo sa glavnim imamom medžlisa IZ-e Priboj Harun ef. Eminagićem. U prelijepom ambijentu biblioteke FIS-a podsjetio nas je na detalje noćnog putovanja najodabranijeg među nama,

“Mi smo u 27. noći mjeseca Redžeba i evo prisjećamo se mubarek noći Lejletul Mi’radža. Ono što se zna za ovu noć jeste da se ona zbila u mjesecu Redžebu, kog tačno dana ne zna se – da li je to 25. ili 27. dan, ali se zna sigurno da je prije hidžre. Međutim, tačno vrijeme dešavanja tog veličanstvenog događaja, po meni, nije toliko bitno koliko su bitne poruke i pouke koju su univerzalne, a nosi ih Lejletul Mi’radž u sebi i koje se nisu odnosile samo na Resulallaha s.a.w.s. i na tu prvu generaciju muslimana, nego se one, odista, prožimaju do Sudnjega dana, a iz kojih mi itekako crpimo veliku poruku i energiju u svim stanjima u kojima se nalazimo”, poručuje Harun ef. Eminagić.

Za noćno putovanje Muhammeda s.a.w.s. pažljivo je birana jahalica, koja će biti dostojna tog veličanstvenog čina. U odabiru presudila je emotivnost i iskrena želja jedne od njih, podvlači Harun ef. Eminagić.

“Džibril je oprezno birao kog će Buraka da odabere za ovu veličanstvenu noć. Od njih 40.000 koliko ih je bilo izabrao je onog koji je u tom momentu bio najemotivniji, koji, kako stoji u predajama, danima nije ni jeo niti je pio, samo je plakao. Zašto? Imao je toliku želju i čežnju da se susretne sa Resulullahom s.a.w.s. Šta to nama govori? Mi muslimani današnjice moramo iz svega toga izvući poruku šta to nama Burak govori, osim što nam mami divljenje kao prelijepe džennetske životinje, koji ima sedlo od džennetskog brokata, koji ima uzde od bisera… Govori nam – pa da li je moguće da jedna životinja više tuguje i čezne za Resulallahom s.a.w.s. od nas ljudi? Je li moguće da i mi imamo tu želju kao što je imao Burak da se susretnemo sa Resulallahom? Da, možemo da se susretnemo. Na ovom dunjaluku ne može, jer Poslanik a.s. nije sa nama, ali možemo ga u snu vidjeti, ako to zaslužimo, a zaslužićemo upravo ovom željom. Ovu je želju imao Resulallah s.a.w.s. prema nama kada je rekao: “Poželio sam svoje ahbabe”, misleći na generaciju koja dolazi vijekovima kasnije. Pa, je li moguće da smijemo dozvoliti da, uslovno rečeno, jedna životinja ima veću težnju i želju za Resulallahom s.a.w.s. od nas ljudi, njegovih sljedbenika?”, kaže ef. Eminagić.

Cijelu emisiju pogledajte na Sandžak televiziji odmah nakon Dnevnika.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img