11 C
Novi Pazar

Održano predramazansko savjetovanje: “Ramazanske vrijednosti – Putokaz mladima”

Published:

“Ramazanske vrijednosti – Putokaz mladima” moto je dvodnevnog predramazanskog savjetovanja koje se održava u Sarajevu, a na kojem učestvuju direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice, muftije, glavni imami iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dekani islamskih fakulteta, direktori medresa i ustanova Islamske zajednice.

Delegaciju Islamske zajednice u Srbiji predvodio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, a činili su je rukovodilac vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović, te glavni imami medžlisa Prijepolje i Tutin, Aref ef. Duraković i Vahjudin ef. Ćosović.

Muftija Dudić se obratio na savjetovanju i kazao da je važno potencirati očuvanje akcije prikupljanja Zekata od zloupotreba koje se iz godine u godinu ponavljaju, te podvukao važnost očuvanja vakufa i vakufske imovine.

Podjele i populizam prijete da nam nanesu rane koje će biti teško sanirati – istakao je u svom obraćanju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

– Organski sklad i sloga u našem društvu se raspadaju. Populizam kojem se prepuštamo ne poštuje vrijednosti vjere, porodice, naroda i tradicije, niti mari za historijsko pamćenje našeg naroda. Ne cijene se učeni ljudi, naučnici, filozofi, ulema. Na scenu su stupili populisti koji ugađaju masama, koji im daju slanu vodu poslije koje se osjeća još veća žeđ – ocijenio je reisu-l-ulema.

Podsjetio je i da Islamskoj zajednici do danas nije vraćena vakufska imovina koja je sticana stoljećima, te da ta otimačina traje više od jednog stoljeća. Podsjećajući da su Zajednica i njena imovina pod stalnim napadima, resiu-l-ulema je poručio kako svi zajedno moramo brinuti o Islamskoj zajednici, jer je “ona bila i ostala jedan od stožera našeg naroda.

– Ramazan koji je pred nama i za kojeg se spremamo biće prilika da još jednom potvrdimo našu privrženost islamu i našoj bosanskoj tradiciji, u naučavanju i ispovijedanju naše vjere. Ovo je prilika da se podsjetimo da sile koje nasrću na našu zajednicu nisu slabe i nejake, one su veoma snažne, posvećene ciljevima borbe protiv naše zajednice i vrijednosti koju sa sobom nosimo .

Zbog važećih epidemioloških mjera dio učesnika savjetovanje prati online.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img