4.8 C
Novi Pazar

Tandir: Sporazumom između SPP-a i SNS-a predviđena gasifikacija sandžačkih opština

Published:

Predsjednik poslaničke grupe Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije Samir Tandir govorio je o izvještaju Agencije za energetiku, naglašavajući da će Stranka Pravde i pomirenja u danu za glasanje glasati za usvajanje ovog izvještaja.

On je istakao da su energetska politika i energetska stabilnost strateški važni za svaku državu, samim tim i za našu zemlju.

„Želim da istaknem politiku Vlade RS-a, da je pohvalim zato što se na vrijeme shvatila važnost energetske stabilnosti, sa izgradnjom turskog toka, naša zemlja i naša privreda i naši građani su postali energetski obezbjeđeni i sigurni. Također, hoću da istaknem da i kroz vašingtonski sporazum gdje je predviđena eventualna gasna diverzifikacija, također daje određenu stabilnsot našoj zemlji, otvarajući eventualno i tu mogunost. Ono što želim da istaknem jeste da kada je u pitanju cijena električne energije mi vodimo jednu jako odgovornu politiku a to se tiče najranjivijih grupa naših građana kao što su penzioneri, kao što su mladi bračni parovi i mislim da Vlada treba da nastavi sa takvom politikom i sigurno će u našoj poslaničkoj grupi imati apsolutnu podršku.”

Naglasio da je sporazumom između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke predviđena gasifikacija sandžačkih opština.

„Hoću da istaknem da sam zaista ponosan što sam glasao za usvajanje ovog budžeta koji predviđa izgradnju gasovoda do Tutina i Novog Pazara u ovoj budžetskoj godini a ovaj sporazum to predviđa i na druge opštine kao što su Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. To je važno iz nekoliko aspekata, prvo zato što nema dolaska velikih stranih investitora bez gasifikacije, to je najjeftiniji energent koji je veliki kompanijama potreban, drugo, to je i čist energent a imamo situaciju da je Novi Pazar ove godine bio vrlo često proglašavan za grad koji ima najzagađeniji vazduh u Srbiji, regionu i 3. je jedno vrijeme bio u svijetu, iza Pekinga i Nju Delhija. Sa ovim ćemo rješavati suštinski problem i to je dokaz da naše strateško opredjeljenje, povezivanje i podrška ovoj Vladi RS-a će imati konkretan učinak kada je u pitanju život običnih građana i to se po prvi put desilo kada je u pitanju jedna sandžačka stranka, jedna bošnjačka stranka da u sporazumu sa vodećom strankom u državi, stavi prioritete građana na prvo mjesto a ne funkcije pojedinaca.“

Istakao da se tim sporazumom podrazumijeva i zamjena niskonaponske i vosokonaponske mreže.

„Ne možemo da govorimo o razvoju ekonomije ako imamo situaciju da ove godine u decembru i januaru nekoliko dana građanke i građani i u Prijepolju, i u Novoj Varoši, i na Pešteri, Sjenica, Tutin, rubni dijelovi grada Novog Pazara nisu imali električnu energiju. Sa ovom zamjenom građani će dobiti redovno snabdijevanje i riješit ćemo nešto što je gorući problem naše zemlje a to je ostanak ljudi u tim rubnim dijelovima i države i povratak mladih na selo. Ono što hoću da istaknem jeste kada govorim o ovoj temi da bi imali privredni razvoj, da bi imali investicije, neophodna je izgradnja novih trafostanica, pogotovo tu imamo izražen problem kada je u pitanju opština Tutin i opština Prijepolje. Privrednici u opštini Prijepolje kada je u pitanju naselje Velika Župa su više puta isticali i lokalna samouprava je isticala i ja želim to da spomenem, u razgovoru sa najvećim predstavnicima Vlade RS-a radimo na iznalaženju problema izgradnje trafostancie u naselju Velika Župa i još jednom ističem da ćemo podržati vaš izvještaj.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img