4.8 C
Novi Pazar

Žigović: Sve je urađeno po zakonu; Beganović odbio da mi vrati dva miliona eura

Published:

Zbog duga od gotovo dva miliona eura javni izvršitelj Đorđe Dogandžić otuđio je porodičnu kuću privredniku iz Prijepolja Bahriji Beganoviću. Jovana Šubarić, advokatica porodice Beganović u otvorenom pismu medijima kazala da izvršitelj nije sprovodio postupak izvršenja u skladu sa zakonom. On je privrednika Bajazita Žigović kojem Beganović duguje dva miliona eura optužila da je dao mito mito izvršitelju, uz napomenu da je Žigović  Njemačkoj osuđen za višemilionsku utaju poreza.

Ovim povodom kontaktirali smo Žigovića koji je za Sandžak televiziju demantovao navode advokatice Šubarić. Žigović ističe da je sve urađeno po zakonu prema sudskoj presudi.

– On o meni govori svašta, a ja želim da kažem da nikad nisam osuđivan u državi Srbiji, nikada nisam imao niti jednu prijavu ili opomenu osim saobraćajnih ako bih brže vozio, nikad nisam osuđivan u Njemačkoj, niti sam tamo ikada ležao u zatvoru. Nisam imao problem sa zakonom, a to se može utvrditi.

On je objasnio kako je došlo do duga.

– Ja sam prije više od 10 godina Bahriji Beganoviću pozajmio 1.900.000 eura, lično njemu, njegovoj ženi 130.000 eura i jednom našem zajedničkom prijatelju Senadu Hamziću samo po njegovom (Beganovićevom) pozivu i molbi dao 109.000 eura. Bili smo dobri drugari i onda sam mu to pozajmio bez ikakve kamate, bez bilo kakve naknade. Molio sam ga prije par godina, prije nego što sam tužbu pokrenuo, da mi to vrati međutim on mi nije nikad vratio niti jedan dinar. I onda sam ja naravno tužio ga, postoje dokazi, potpisi koje je lično on potpisivao i sve zapise koje je lično on pisao svojom rukom. Naravno, pokrenuo sam tužbu i dobio ga na sudu gdje je sud odlučio da se meni vrate pare. Sada taj proces traje dvije, tri godine i sud je naložio da se meni vrati novac.

Žigović je kazao da nije prisustvovao zapleni imovine, ali su ga obavijestili da se sve odvijalo po propisima, te da su organi reda bili na terenu i pratili tok akcije.

– Zaplenjena mu je ta imovina i onda je kod zaplene imovine došlo do izvršenja, tog zakonskog procesa. On je dva puta uspio da odloži to izvršenje. Mi smo mu zaplenili kuću i sve to što se nalazi u njoj i na njegovom imenu. U srijedu je javni izvršitelj došao sa policijom. Ja apsolutno nisam bio tu. Policija je uz pomoć ključara i ljudi koji su bili na spisku za pomaganje,otvorili jednostavno vrata i ušla u tu njegovu kuću odnosno te njegove objekte. Napravili su zapis i preuzeli te objekte i izvršitelj je to predao meni. On je pokušao to da spriječi, čak je stavio bager na kapiju, doveo ćerke i neke ljude i familiju njegovu. Oni su to pokušali da spiječe. Međutim, policija je reagovala zakonski i apsolutno ne nasilno, niti je policija nasilno reagovala niti izvršitelj niti bilo ko. Oni su to polako izbacili i on je izašao polako. Desilo se samo sudsko izvršenje koje se izvršilo u najmogućem mirnijem tonu gdje su njegove ćerke pokušale da vrište i da naprave eksces, dok su ostali bili zaista mirni i izašli i otišli svojim putem. On je pokušavao da ne otvori vrata, ali međutim je to fino policija i ključari su otvorili i prošli. Mi prije nego što smo došli smo obavjestili smo sve institucije, centre za socijalni rad, vatrogasce, prvu pomoć i sve službe su bile na terenu. Njegova žena se folirala kako joj je došlo teško, možda i jeste. Hitna pomoć je došla i konstatovala da je ona dobro, pa je ona izašla fin. Eksces koji je pravio jeste on, njegov unuk i dvije ćerke koje su psovale, vrijeđale kao i advokatica koja je bila vrlo gruba, neprofesionalno.

Žigović kazao da sa ovim nije izmiren dug Beganovića prema njemu, te da će pokrenuti izvršenje drugih postupaka.

– Sa ovim nije namiren dug već samo dio duga. Kamata koja ima i sudski troškovi, mi nismo tačno to računali, samo znam da je sa ovim vraćen jedan mali dio duga. Mi ćemo ići u izvršenje drugih postupaka jer još ima nekretnina, sve do kraja dok se ne vrati svaki dinar.

Žigović na kraju kazao da je Beganović prevario mnoge ugledne privrednike.

– Želim da napomenem i da kažem o kome se radi. To je čovjek koji je više puta bio zatvaran, bio na robiju zbog prevara, zbog utaje poreza i slično. To je čovjek koji već 40 godina teroriše grad Prijepolje sa njegovom porodicom i njegovom braćom. Želim da kažem da se radi o čovjeku koji je dužan mnogim ljudima od radnika njegovih gdje postoje dokazi. Imamo i slučajeve gdje je njega prethodna vlast štitila i on se ponašao bahato i gdje su mu zastarevale milionske prevare, utaje poreza i slično. Sve to ima napismeno. Ljude je varao za velike sume kao na primjer Filipa iz Podgorice koji ga je dobio na sudu za 1.200.000 eura, kao i mnoge druge. On je to navikao ali ovog puta to nije mogao sa njegovim tim bivšim kompanjonima, a koji su iz prethodne vlasti i sa njim su sarađivali, nije više moglo to pa je došlo zakonskim izvršenjem.

Sandžak televizija pokušala je preko advokatice Šubarić da kontaktira i privrednika Bahriju Beganovića, ali do završetka priloga nismo dobili odgovor.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img