18.9 C
Novi Pazar

SEDA realizuje programe podrske mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama

Published:

Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i 17 regionalnih razvojnih agencija u Srbiji realizuje programe podrske mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama.

S tim u vezi Regionalna razvojna agencija Sandzaka SEDA predstavila je ove programe privrednicima sa izuzetno dobrim uslovima finansiranja i visokim procjentom učešća bespovratnih sredstava koja finansira Ministarstvo privrede kako bi što veći broj njih iskoristio ove programe u razvojne svrhe.

“Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti.
Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, i kamatnom stopom od 1% godišnje uz garanciju banke ili 2% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule”,  istakla je Dzamila Krusevljanin.

Pojašnjeno je za šta se može konkurisati.

„Ovo su programi sa najpovoljnijim uslovima u zemlji i svako bi trebao da iskoristi ovu priliku. Naročito kada vidimo da smo u teškoj finansijskoj situacijizbog epidemije korona virusa. Mogu konkurisati za nabavku nove ili polovne opreme ali ne starije od pet godina, rekonstrukciju poslovnog prostora, adaptaciju, dogradnju, izgradnju. Udeo kod Start up programa i programa za podršku ženama i mladima, ne može biti veći od 20% a kod razvojnog programa ne može biti veći od 10%. Uslovi su različiti za sve pa je moj savjet da se svi obrate našim konsultantima za sve detalje“.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahtjeva. Konkurs je otvoren cijele godine, do utrošenja sredstava.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img