18.9 C
Novi Pazar

Potreba za reformom zdravstvenog sistema u Sandžaku

Published:

Potpredsjednik Narodne skupštine dr. Muamer Zukorlić sastao se danas sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr. Marijanom Ivanušom, a tema razgovora bila je povećanje broja vakcinisanih građana na lokalnom nivou.

Dr. Ivanuša se interesovao kako povećati broj građana na lokalu koji bi primili vakcinu protiv COVID 19, s obzirom da su istraživanja pokazala da jug Srbije ima manji broj vakcinisanih od centralne Srbije.

Dr. Zukorlić izjavio je da postoji veliko nepovjerenje građana Sandžaka u medicinsko osoblje, a da ključ povratka povjerenja građana leži u kadrovskoj rekonstrukciji na tom području. On je naveo da, kada bi se promijenila kadrovska struktura, bilo potrebno uključiti i ostale relevantne institucije u cilju promjene stava u djelotvornost vakcinacije.

Dr. Zukorlić je izjavio da nauka ima svoj princip rada, ali da brzina širenja pandemije nije dozvoljavala nauci da daje konkretne odgovore na sva pitanja u borbi protiv širenja virusa i da su neki koraci na tom putu preskakani, što je dodatno zbunjivalo građane, pa je bilo relativno lako manipulisati netačnim informacijama, a samim tim došlo je i do rezervisanosti građana po pitanju vakcinacije.

Dr. Ivanuša je zanimalo kako postići promjenu u relativno kratkom periodu, odnosno kako vratiti povjerenje građana i navesti ih na vakcinaciju, kao najbržeg i najdjelotvornijeg načina u suzbijanju pandemije. Narodni poslanik je objasnio da brz put ne postoji, ali da on mora biti započet kako bi i same promjene mogle nastupiti.

Sagovornici su se dogovorili da će obaviti i nekoliko razgovora na lokalu sa gradonačelnikom Novog Pazara, direktorom Opšte bolnice, kao i ljudima iz drugih struktura koji uvažavaju povjerenje građana, kako bi mogli da započnu ovaj proces.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img