18.9 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović: Novi Pazar u vrijeme najveće pandemije sumnjivim transakcijama kupovao mjesto u Super ligi Srbije

Published:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o Prijedlogu odluke o izboru zamjenika Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je podnio Povjerenik.

Narodni poslanik SPP-a u Skupštini Srbije dr. Jahja Fehratović istakao da će narodni poslanici SPP-a podržati ove prijedloge, naglašavajući da smatraju da je izuzetno važno da imamo korektiv koji će biti na usluzi svima koji su oštećeni na bilo koji način i koji će imati mehanizme neophodne za sprovođenje svih onih postupaka koji druge instance ovog društva nisu u ovom trenutku moćne da sprovedu.

„Zaista je važno i da se unaprijedi ova institucija tj. da pored toga što ima mogućnosti da izriče kazne, nađemo mehanizam i da se te kazne implementraju, da ne bude samo da svaka velika ili važna odluka povjerenika koja se donese vezano za te kazne, da se povjerenik obraća Vladi zato što nemamo drugačiji mehanizam da se implementira odluka i cijeli proces koji je doveo do toga da se utvrdi velika malverzacija u određenim slučajevima. Zato ova institucija ili neka druga institucija koja će u korelaciji sa ovom institucijom, mora imati taj mehanizam i izvršenja kazne koja se izrekne. Nama je to izuzetno važno jer se na taj način sprečavaju velike korupcije, ne bi se moglo desiti kao što se desilo po pitanju fudbalskog Saveza Srbije i fudbalskog kluba Novi Pazar, da povjerenik utvrdi da je tu prekršen zakon i da se traži naplata i izvršenje kazne, međutim da to još uvijek tavori zato što nema mehanizama da se to riješi.”

Koliko je god to bitno zbog fudbalskog Saveza Srbije, još je bitnije zbog grada Novoga Pazara, zato što je grad Novi Pazar vlasnik fudbalskog kluba Novi Pazar a ta kupovina za koju još uvijek ne znamo koliko se sredstava izdvojilo iz budžeta grada Novog Pazara, došla je u jeku najveće pandemije u ovom gradu, naglasio je dr. Fehratović.

„Kada smo sa svih strana vapili, dobijali donacije da spašavamo ljudske živote, kada je opšta bolnica bila u katastrofi, kada smo bili suočeni sa takvom katastrofom sa kojom se nismo suočavali jako dugo, mi smo iznašli način da grad Novi Pazar umjesto da ta sredstva uloži da spasi živote svojih građana, ulaže u nešto što je dosta sumnjiva transakcija a što se tiče opet sporednijih stvari tj. fudbala i fudbalskih takmičenja. Prioritet nam je bio da spasimo ljudske živote umjesto što smo kupovali pod sumnjivim okolnostima mjesto u Super ligi, također, kada je u pitanju takva vrsta odnosa prema kriminalu koji je dosta prisutan u sportskim društvima, naročito u ovom našem fudbalskom klubu o kojem smo mi puno puta govorili, jako nam je važno da doše do implementiranja ovih kazni i svih onih drugih zloupotreba koje su se dešavale u prošlosti jer to sve plaćaju građani a posebno građani ovih siromašnih, devastiranih opština koji taj novac bi više voljeli da se uloži u izgradnju industrije, u otvaranju novih radnih mjesta, u obezbeivanju egzistencije za sve nas, odnosno kreiranju ambijenta koji že omogućiti da naša djeca i buduće generacije imaju bilo kakvu perspektivu i nadu za sretniju budućnost.“

Naglasio da kada su u pitanju sudije, jako je dobro da na pozicije odgovornih sudija dobijamo časne i poštene osobe.

„Ja ću ovdje iznijeti jednu opasku koja se tiče toga da još uvijek naše sudstvo i sudije nisu oslobođene svih različitih utjecaja, još uvijek sudije koje polože zakletvu u ovoj skupštini i po ustavu Republike Srbije, ne poštuje do kraja taj svoj ustav. Tako smo imali ovih dana u Sjenici slučaj da sudije ne poštuju prava građana Republike Srbije da imaju suđenje na svom maternjem jeziku, što je apsurd, ako je nešto zagarantirano ustavom iako je taj ustav glavni zakok po kojem te sudije moraju suditi, i ako su zakletvu ovdje položili pred građanstvom i pred institucijama Republiek Srbije da štite ustav i ljudska i manjinska prava, onda moraju ispoštovati pravo svakog pripadnika nacionalne zajednice da ima proces na svom maternjem jeziku, taj proces navikavanja sudskih organa je dosta odmakao i u Beogradu i drugim sudskim jedinicama, međutim opet se iznenatimo da u onim sredinama gdje bi to bilo najnormalnije, poput Sjenice, još uvijek imamo te sudije koji ne poštuju ustav, koji ne poštuju pravo građana ove države i zato bi trebalo preispitati i svakog puta podvlačiti tim sudijama da su dužni da poštuju građane ove države i da sude isključivo prema ustavu i zakonima tj. da poštuju njihova individualna i kolektivna manjinska i ljudska prava.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img