13.3 C
Novi Pazar

INCIDENT USLIJED URUŠAVANJA TUNELA – Pukla brana, rijeka tekla ulicama Rožaja (Video)

Published:

Usljed urušavanja tunela u izgradnji, koji se gradi u okviru druge faze zaobilaznice oko Rožaja, juče je došlo do incidenta u kojem, na sreću, nije bilo stradalih. Naime, vodena bujica pomiješana s blatom, koja se skupljala u urušenom tunelu, naglo je probila branu i svom silinom zapljusnula izlaz iz tunela, tekući prema koritu Ibra, piše Dan.

Prema riječima očevidaca, cjelokupnu količinu blatnjave vode, koja je nosila burad i kablove iz tunela, nije moglo da primi rječno korito pa se dio bujice sručio niz magistralni put koji vodi kroz prigradsko naselje Suho Polje. Prema informacijama „Dana”, tom prilikom je blatnjava voda poplavila pojedine podrumske prostorije, ali značajnije štete na objektima nije bilo. Usljed naglog priliva vode, koritom Ibra je teklo blato zbog čega se strahuje da će doći do pomora riblje mlađi.

Ekipa Komunalne policije juče je izašla na lice mjesta, izvršila uviđaj i napravila zapisnik o incidentu.

-Prema našim saznanjima, nije bilo veće materijalne štete, jer se većina vode izlila direktno u korito Ibra, usljed čega je došlo do naglog podizanja nivoa vode, što opet, nije napravilo značajnu štetu.Višak vode se izlio magistralom u dužini od blizu jednog kilometra, a blatnjava voda je poplavila podrume jednog domaćinstva. Sve je trajalo desetak minuta i dosad niko nije prijavio štetu. Prilikom obilaska mjesta na kom je došlo do incidenta nismo zatekli izvođače radova niti mehanizaciju – rekao je Mensur Kalender, načelnik Komunalne policije u Rožajama.

Predsjednik opštine Rahman Husović ističe da je čuo šta se dogodilo u tunelu, ali da o tome nije obaviješten od strane odgovornih.

-Mislim da je to što se desilo propust izvođača radova i Uprave javnih radova čijim posredstvom Vlada finansira ovaj projekat. Što se tiče naših nadležnosti, ukoliko budu prijavljene štete u domaćinstvima, nadležna komisija će izaći na lice mjesta i utvrditi visinu štete, koju ćemo proslijediti vladinoj komisiji na naplatu – rekao je Husović.

Upućeni ističu da je riječ o greški stručnjaka koji su projektovali tunel, a koji nisu računali na mekoću i propadanje tla, te da odgovornost za jučerašnji incident treba da snosi nadzorni organ. Sagovornici „Dana” ističu da je nevjerovatno da se na trasi u izgradnji dešavaju ovakve stvari.

-Najprije se urušio most, a sada i tunel. To je u nadležnosti izvođača radova i onoga ko je dogovarao posao sa tim izvođačem – kazao je jedan od naših sagovornika.

Inače, na uzvišenju Vukoser, ispod kojeg je projektovan tunel, u blizini gradskog rezervoara za vodu, prije oko dvije godine je došlo do propadanja zemljišta i stvaranja ogromne rupe, širine oko 10 metara. Razlozi otvaranja, odnosno propadanja zemljišta nisu ispitani, a mještani obližnjeg naselja su istakli da se tako nešto nikada nije dogodilo na tom području. Oni su tada kazali da je prilikom otvaranja zemljišta došlo do podrhtavanja tla, a potom se čuo huk vode. Upućeni smatraju da je do otvaranja jame na Vukoseru došlo usljed probijanja tunela.

V.Ra.

Krivične prijave zbog urušavanja mosta
Inspekcija za vode juče je izašla na lice mjesta i uzela uzorke koji će pokazati da li u blatnjavoj vodi ima štetnih materijala koji mogu pogubno da utiču na riblju mlađ.

Inače, zaobilaznica oko Rožaja, u koju Vlada ulaže oko 20.000.000 eura je, prema tvrdnjama bivšeg ministra saobrćaja Osmana Nurkovića, trebalo da bude završena do kraja prošle godine. Međutim, krajem decembra došlo je do urušavanja dijela mosta Veliki Ibarac, kada su povrijeđena tri radnika, a protiv odgovornih rožajsko tužilaštvo je podnijelo više krivičnih prijava. Glavni izvođač radova je sarajevska firma „Euro Asfalt”, a radove izvodi,,AXA Company‘‘ iz Bijelog Polja, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Izvor: Dan

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img