18.9 C
Novi Pazar

Šejla Balićevac (13) iz Brodareva: S hidžabom se osjećam kao kraljica

Published:

Trinaestogodišnja Šejla Balićevac, učenica je sedmog razreda Osnovne škole u Brodarevu, polaznica Škole Kur’ana . Djevojčica koja je sama donijela odluku, da stavi hidžab. Za Brodarevo ovo je historijski događaj.

S hidžabom seosjećam kao kraljica i želim da budem primjer drugoj djeci da i oni stave svoju krunu na glavu, kaže Šejla.

I jeste bilo iznenađenja, kaže, kad je došla u školu s maramom. Ipak, svi su se brzo navikli.

Neki su me malo čudno gledali. Ima nastavnika koji su pravoslavne vjeroispovijesti. Bilo je i novih predmeta pa je prošlo nekoliko dana kad sam se zbližila s nastavnicima i naravno, lijepo su me dočekali.

A odluku donijela prvo što je, kaže sama razmislila pa onda upitala i oca za mišljenje

Ja sam došla do baba i nekako nisam odmah imala hrabrost da ga to pitam već sam sačekala. I onda sam rekla Babo, da li ćeš mi dopustiti da ja stavim hidžab? Pitao me kada želim, a ja sam rekla sad, odmah. Rekao je da sačekam da dođe Bajram i tada se pokrij. I kada je došao prvi dan Bajrama, klanjali smo sabah i tad sam se pokrila.

Primjer Šejli bila je njena profesorica u Školi Kur’ana u Brodarevu.

Na času Šejla je uvijek prva koja počinje i vjerske i svjetovne teme. Jesam pričala o tome da treba nositi hidžab ali nisam baš bila optimista da će se odlučiti na taj korak i to baš u ovom mjestu, u ovim njenim godinama. S njom sam kao da se to meni dešava. S njom sam u hodu, stalno je pitam kako su reagovali i profesori i svi ostali, da li ima nekih dobacivanja, negativnih komentara. To su neke sitnice koje ona, hvala Uzvišenom Allahu, dž.š. prevazilazi, ponosna je prof. Sajma Halilović Gojak.

 

Medžlis Islamske zajednice Brodarevo najmlađi je u sastavu Islamske zajednice. Misiju koja i dalje traje počeli su 2017. godine. Njeni plodovi upravo su ovakva djeca.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img