11 C
Novi Pazar

Aref ef. Duraković: Sabur je vrlina koja krasi vjernika. Ali, i sabur ima granice

Published:

S povratkom vakufa njihovim vlasnicima, tačnije Islamskoj zajednici, Bošnjacima, muslimanima, vratilo bi se I povjerenje u institucije države.  Doprinijelo bi boljim stanjem I na ekonomskom, političkom kulturnom polju.

Oko vakufa su nastala i ostala naseljena mjesta što je bio početak izgradnje I samog ovog dijela grada ali zasigurno I na drugim mjestima gdje su vakifi shodno islamskom učenju da je vakuf trajno dobro od kojeg imaju koristi i nakon smrti, trudili se I borili da ostave nešto iza sebe po čemu će biti prepoznatljivi, po čemu će se spominjati, po čemu će se ljudi koristiti, Aref ef. Duraković gl.imam Medžlisa IZ Prijepolje

 

Pored vakufa Ibrahim-paše, postoji I vakuf Sinan-begove džamije, Mahmut-begov I brojni drugi u Prijepolju. Vremenom su neki u potpunosti oduzeti, neki su uzurpirani.

 

Medžlis IZ Prijepolje s te strane “kuburi”po pitanju vraćanja vakufske imovine. Prevashodno je cilj vratiti vakufe IZ od čega bi koristi imala cjelokupna zajednica. Sabur je vrlina koja krasi vjernika. Allah, dž.š. za one koji imaju sabura obećava džennet I džennetske ljepote. Međutim, I sabur ima granice.

 

Prevazilaženjem tih granica, ističe, vrši se nasilje, agresija na čovjeka a u ovom slučaju na instituciju Islamske zajednice. Postojanje dvostrukih standarda ne donose napretku. Priča iz Medžlisa IZ Prijepolje uskoro u Ramazanskom programu STV

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img