18.3 C
Novi Pazar

SNEWS I SANDŽAČKE IZNIJELI NEISTINE NA RAČUN SANDŽAK MEDIA GRUPE

Published:

Na web portalu SNEWS.rs čiji je glavni i odgovorni urednik Medin Halilović u tekstu pod naslovom „Preko divljeg potala “sandzakpress.net” upućen poziv na ubijanje, tužilaštvo i policija šute“ objavljen je niz neistina na račun Sandžak Media grupe i direktora Salahudina Fetića.

Prva neistina je, da „portalom www.sandzakpress.net na osnovu sudskih spisa i državnog registra iz 2019. upravlja Sandžak Media DOO“, posebno potencirajući ime direktora Salahudina Fetića, što je apsolutna laž.

U tekstu je objavljen i navodni dokaz za tu tvrdnju, izvještaj sudskog vještaka, koji, iako sumnjamo u njegovu istinitost, ako se detaljno pročita, zapravo demantuje navode SNEWS-a o vlasničkoj strukturi i upravljanju Sandžak Media nad Sandžak press-om.
U tom izvještaju stoji da je Sandžak Media izvršila uplatu za hosting Sandžak press-a koji se nalazi, prema tvrdnjama vještaka čije ime je sakriveno, u vlasništvu beogradske firme Dream Technologies Group, što je opet još jedan razlog zbog čega i sumnjamo u autentičnost vještačenja.

S tim u vezi Sandžak Media je uputila dopis Udruženju „IT veštak“ čiji pečat se nalazi u potpisu, da se očituju po pitanju autentičnosti objavljenog vještačenja.

Sudska vještačenja se rade po nalogu sudova, te postavlja se pitanje, na koji način je vještačenje pribavio autor teksta ili urednik portala.

Druga neistina izrečena je u narednom (predzadnjem) pasusu gdje autor teksta opet tvrdi da se u Sandžak Media Grupi nalazi i „divlji portal sandzakpress.net“ – što je opet apsolutna laž. Istina je sledeća: Sandžak Media DOO je osnivač Agencije SANA, a posebnim ugovorima povezana sa Sandžak televizijom, Radiom Refref, listom Glas islama, kao i Revijom Sandžak (koja je sada u neaktivnom stanju). Ovoj istini dodata je laž o navodnim vlasničkim i uređivačkim ingerencijama Sandžak Media nad sandzakpress.net-om.

I treća laž ili poluistina jeste da je u posljednjem pasusu direktor Sandžak Media Salahudin Fetić predstavljen je kao „ime koje je spominjano je na RTV Novi Pazar još 2017. godine u aferi pronevjere novčanih sredstava među uposlenicima Islamske zajednice u Srbiji”, ali je autor teksta ili urednik portala sasvim, usljed neinformisanosti ili zle namjere, preskočio da saopšti ostatak istine, a to je: da je po tim prilozima RTVNP, koji su bruka sandžačkog novinarstva, Policija pokrenula i sprovela istragu, kojom je zaključeno da nema nikakve odgovornosti, niti moje niti drugih koji su tretirani tim prilozima. Također je istina i da je REM po pritužbi Fetića ustanovio propuste uredništva RTVNP kao i kršenje novinarskog kodeksa i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava iz oblasti pružanja medijskih usluga.

Na posljetku, Sandžak Media najoštrije osuđuje sve vrste prijetnji, uvreda, etiketiranja, u posljednjem slučaju, upućenih našim sugrađanima putem komentara portala sandzakpress.net, kao što osuđujemo sve prethodne, i osudit ćemo sve buduće prijetnje, napade i etiketiranja na naše kolege novinare, aktiviste i sve ljude, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu pripadnost kao i različitost mišljenja. To je naš stav i opredjeljenje.
Nakon svega iznešenog, naš je zaključak da ste na ovaj način, pod plaštom “borbe protiv etiketiranja, stigmatiziranja i crtanja mete onima koji drugačije misle” učinili baš to djelo – crtajući metu, lažnim informacijama, etiketirajući i stigmatizirajući Sandžak Media grupu, medije okupljene oko iste, njenog direktora i novinare.

Obzirom da su na ovaj način narušili ugled, čast i dostojanstvo Sandžak Media DOO, i direktora Fetića, te linčom u javnosti, satanizovanjem i stigmatizacijom pričinjena materijalna šteta i ugrožena bezbijednost uposlenika i novinara Sandžak Media od portala SNEWS.rs i Sandzacke.rs zahtijevamo objavljivanje demantija.

Do objavljivanja ovog teksta demanti je objavio portal Sandzacke.rs.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img