11 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović pozvao na recipročno zapošljavanje Bošnjaka u svim državnim institucijama

Published:

Poslanici Skupštine Srbije rad su počeli raspravom o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je planiran u aprilu, a koji će biti odložen zbog epidemiološke situacije.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović pozvao na recipročno zapošljavanje Bošnjaka u svim državnim institucijama.

“Smatramo da je popis izuzetno važan, kao što smo i prije kao što smo i prije 10 godina smatrali da je neophodno da izrazimo svoju volju načinom da ne izađemo na taj popis zbog određenih postupaka onoga režima koji je na svaki način htio da nanese zlo pripadnicima bošnjačkog naroda. Sada smatramo da su procesi počeli da se mijenjaju i da imamo realno dobrih pokazatelja da će ovaj popis doprinijeti da sve nacionalne zajednice unaprijede svoje položaje u ovj državi. Kao što smo i ovdje više puta govorili zakonodavni okvir je vrlo kvalitetan u Republici Srbiji, prava nacionalnih zajednica kada je u pitanju zakonska osnovica su daleko bolja i iznad prava u drugim državama u okruženju, međutim ne treba nam biti reper to što smo dostigli region. Mi se moramo boriti za ono što jeste mjerodavno i standrad EU. Davno smo prevazišli, kad je zakonska osnovica u pitanju, Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru. Intencija da idemo prema EU je nešto prema čemu treba težiti. Ono što ovaj popis i sve ostalo treba pokazati kada su u pitanju prava manjinskih naroda i nacionalnih zajednica jeste da se počne sa implementacijom svih tih zakonskih okvira, a to, prije svega, znači i da se krene sa recipročnim zapošljavanjem kako to i zakon nalaže u onim zajednicama gdje ti pripadnici nacionalnih manjina čine određeni postotak stanovništva. Pa, ukoliko u jednom gradu kao što je Pazar 80% stanovništva čine Bošnjaci, treba ih biti 80% u svim nacionalnim i republičkim institucijama. To je ono gdje svi mi danas moramo raditi kako bi se poboljšala ukupna pozicija”, istakao je dr. Fehratović.

“Kao sarajevski đak i student moram donekle reagirati na izlaganje mlađahnog kolege koji je kazao da je iz Sarajeva istjerano 300.000 Srba. Prosto, nije činjenica na taj način da su oni protjerani. Ja sam tih godina studirao u Sarajevu i podjednako sam na tom fakultetu i Univerzitetu sarajevskom učio i bošnjačku i srpsku književnost i svjedok sam da se to ni dan danas nije promjenilo, a da su ljudi jednostavno iz egzistencionalnih i drugih razloga odlazili iz tog grada i radili su migracije kako su i osjećali gdje trebaju pripadati. Nije dobro niti sa jedne strane zloupotrebljavati te činjenice i mi moramo u potpunosti usađivati politiku pomirenja. Ovo što čujemo i što provihoruje sa svih strana, a to jeste i da su Bošnjaci i Srbi međusobno isprepletani i da moramo graditi vlastitu budućnost i u tom pogledu trebamo se voditi činjenicama u svakome smislu i da jednostavno moramo izgrađivati bolju budućnost za našu djecu a ona se može graditi isključivo ukoliko govorimo istinom, bez populizma sa bilo koje strane, bez nametanja bilo kome bilo kakvih reakcija, odnosa ili mišljenja”, završava dr. Jahja Fehratović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img