15.4 C
Novi Pazar

Svečano otvorena obnovljena Arap džamija

Published:

Danas je u centru Novog Pazara svečano otvorena obnovljena Arap džamija. Na počeku ajete iz Kurana Časnog proučio je imam Arap džamije, kurra hfz. Sabahudin ef. Jerebičanin. U prvom dijelu svečanosti prisutnima se obratio potpredsjednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić, koji je tom prilikom istakao da sve što ima veliku vrijednost, zahtjeva veliki trud i ozbiljnu žrtvu.

– Ovaj dan, ovaj trenutak i ovu sliku koju vidimo, kako drugačije nazvati osim neograničenom Božijom Milošću. Ova džamija prije obnove je izgledala kao što su Bošnjaci i muslimani ove zemlje izgledali 90-ih godina, samo što nije pala, a vidite je sada, kako je lijepa, kako je moćna, snažna. Onako kako obnavljamo džamije, obnavljamo i naše muslimanske, bošnjačke, ljudske i sve druge vrijednosti. Vidjeli ste kako je bilo teško obnoviti ovu džamiji zato što je ona simbol ovog grada, simbol obraza ovoga grada, ovog naroda i simbol naše vjere u ovom gradu i Sandžaku. Vidjeli ste kako su bili čemerno ogorčeni pozivi da se ruše, krivične prijave, sve što su mogli su učinili, sve grdnje koje su mogli su izrekli, a pogledajte protiv čega su govorili.

Naglasio da je Arap džamija obnovljena prema najvišim spomeničkim i arhitektonskim standardima.

– Neka dovedu kakve god hoće stručnjake, oni će vam to potvrditi, ali naravno obnovljena je i uz standarde potrebe misije ove džamije, a to je da primi vjernike da mogu biti pokorni Stvoritelju onako kako će On to sa njima biti zadovoljan. Što god budu glasniji oni koji bi da ruše, mi koji hoćemo da gradimo i obnavljamo moramo biti jači, bolji i brojniji. Ko će pobijediti? Ne ko bude jači i brojniji i bogatiji, nego onaj na čijoj strani bude Uzvišeni Stvoritelj, a evo sve dove i danas ovog trenutka i ovog mubarek dana. Ovo jeste trijumf istine, trijumf dobra, trijumf jedne i jedine Islamske zajednice i što bude više krivih zajednica, to će biti dokaz koliko je ova prava prava i koliko ona vrijedi. Što bude više nasrtaja, falsifikata, veća je potvrda originala, što je više onih koji bi htjeli da budu ovakvi, a ne zaslužuju da se tako zovu i da ovim raspolažu, to je samo dokaz koliko ovo vrijedi. Ovo jeste trijumf istine, vjere, pravde, dobra i vi znate šta je počelo prije tačno 15 godina. Pokušaj rušenja i otimanja Islamske zajednice je krenuo u ovoj džamiji, vi dobro znate i od koga i kako, na vrh 15 godina se zaokružio i zatvorio krug ali kako, u pobjedi, ne u pobjedi da nekoga zgazimo, porazimo, uništimo. Mi danas trijumfujemo zajedno sa istinom, ali ne protiv njih jer i njima želimo dobro i njima ostavljamo ova vrata otvorena da dođu i da šejtane ostave van, da padnu na sedždu Stvoritelju i da prestanu da pozivaju na rušenje vakufa i na rušenje Islamske zajednice i prestanu sa podrškama onima koji ruše zajednicu, koji prave zajednicu za nešto drugo. Ovo je Islamska zajednica i ona vrijedi zato što je islamska, ona je islamska samo kada služi vjeri, a kada služi nekim drugim projektima iznad vjere, ona je antiislamska i ne može se tako zvati.

Malo je muslimanskih zajednica, posebno tamo gdje su manjina, a da ih je Svevišnji Stvoritelj počastio da ovako brzo ostvaruju pobjede, istakao je akademik Zukorlić.

– Zato braćo budite zahvalni Stvoritelju Ovim dobrom, onim na Gazilaru, onim na Ćeremidžinici, onim u Ribariću, onim i onim i onim, svim ovim silnim uvakufljenjima, ne samo da se ostvaruju pobjede, već ono što je više od toga je meni bešaret, radosna vijest koju nam Allah dž.š. šalje da je na našoj strani. Tada 2007. godine napale su nas organizacije iza koje su stajale četiri države, a šta smo mi bili, šaka muslimana bez vojski, policija, organizacija i država, ali uhvatili se za Božije uže. Neka nam ove pobjede budu nauk i pouka da ovo može da se dogodi, da i malobrojna skupina kada ima čista srca i odlučnost da se bori do kraja, da ne proda i izda, evo šta dobije na ovom svijetu. Plan im je bio da se ova džamija sruši, da se pretvori u neki muzej, a Fakultet za islamske studije da bude centar prljavog biznisa. Zamislite kako bi Novi Pazar izgledao bez Arap džamije i Islamskih ustanova, on bi postao Novo Pazarište, to je bio njihov plan, ali dok oni su pravili spletke, njima je Svevišnji napravio zamke i evo vidite ovo danas. Radujte se muslimani, radujte se humano, radujte se ljudski, radujte se uz zahvalu Svevišnjem Stvoritelju.

Hutbu je održao predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je podsjetio da smo generacija koja nije dozvolila da se Arap džamija uruši i zatrpa betonom kao što se to desilo sa desetinama džamija u komunističkom periodu iza nas, jer smo mi graditelji i čuvari dobra.

– Obnova Arap džamije historijski je čin za Novi Pazar. To iz razloga što se bilo naviklo da se džamije ruše iz nemara, nebrige i želje da se ukloni sjećanje na džamije kao svjedoke postojanja naroda koji u Allaha vjeruje i dobro čini. Uništiš narodu vjeru, kulturu i tradiciju, uništit ćeš i sam narod. Zato su džamije rušene i uništavane, a njihovi temelji zatrpavani betonom i zgradama, kao što je to slučaj sa Ejup-begovom, Kolo džamijom, Kapudži-baša džamijom, Gazi Isa-begovom, Sofi Memi, Madeni Sinan, Taškopru, Devlet-hanum, Seveli, Ak Ilijas, Askerli i džamijom na Jermišu. Mi nismo dozvolili da se to desi sa Arap džamijom. Ona je opstala i postala trijumf pobjede. Ona bdi nad Novim Pazarom.Hadžerul-esved je povijesno i duhovno obilježje svim muslimanima, tako je  nama Arap džamija historijsko obilježje i dokaz odlučnosti našeg naroda u nastojanju da očuva sebe, vodeći brigu o svojim monumentalnim zdanjima. Objekti poput Arap džamije predstavljaju samu esenciju bitnosti našeg opstanka.

Muftija Dudić kazao da je Arap džamija je svjedok vremena, te da je njen opstanak dokaz da dobro ne može nestati ma koliko se neznalice trudile da dobra ne bude.

– Očuvali smo njen bošnjački i starogradski stil do najsitnijih detalja. Sa ponosom mogu reći da je ovo pobjeda gradnje nad konceptom rušenja i zapostavljanja naših kulturno-historijskih objekata. Obnova Arap džamije treba da bude urnek, mustra po kojoj treba obnoviti Staru novopazarsku čaršiju i tako sačuvati našu kulturnu baštinu. Eto izazova za one nazovi moraliste i dušebrižnike: Obnovite Staru čaršiju ovako kako smo mi obnovili ovu džamiju i prestanite sa rušenjem starih autentičnih bošnjačkih kuća koje su svjedoci duhovnog korijena našeg naroda. Vi imate i lijevo i desno od džamije građevine koje su radili kritičari obnove Arap džamije. Pogledajte našta to liči. Uništili su sve bošnjačko i starogradsko na tim građevinama i tako doprinijeli ugrožavanju kulturne baštine na ovim prostorima. Narod bez svoje kulture, bez svoje arhitekture, folklora i umjetnosti ne može opstati. Otuda i napadi i panika zbog obnove Arap džamije. Ona je dokaz kako se može i treba njegovati naša arhitektura, vjera i tradicija. Obnovljena džamija postavila je domaći zadatak svima koji godinama unazad ruše našu čaršiju kako treba raditi, graditi i čuvati objekte. Bujrum radite, mi ćemo vam pomoći u činjenju dobra. Rado ćemo vam pokazati pravi put i način kako se štiti svoje i poštuje tuđe. Arap džamija je trijumf nad rušenjem, propadanjem, zapostavljanjem. Ona je trijumf nad vremenom u kojem je svako, a posebno zlonamjerni ljudi, dao sebi za pravo da sudi, prosuđuje i presuđuje.

Predstavnici Medžlisa IZ-e Novi Pazar, u znak zahvalnosti, uručili su umjetničke slike predsjedniku Mešihata muftiji Dudiću i potpredsjedniku Skupštine akademiku Zukorliću, a zbog epidemiološke situacije zahvalnice donatorima naknadno će biti uručene.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img