15.4 C
Novi Pazar

Svečano otvoren Islamski centar Gazilar

Published:

Dana 12.04.2021. godine upriličeno je svečano otvaranje Islamskog centra Gazilar. Delegaciju Mešihata IZ-e u Srbiji predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, a svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Skupštine Srbije akademik Muamer Zukorlić.

Ovaj velelepni kompleks prostire se na preko 50 ari, te predstavlja jednu od najsavremenijih građevina na našim prostorima.

Ašere je na početku proučio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.

U svom obraćanju prisutnima muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je istakao da su ovakvi projekti zapravo projekti prosperiteta Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima.

– Danas kada ne bismo ništa rekli, dovoljno bi rekao ovaj Islamski centar i ovo vakufsko zdanje koje se nalazi pred vama. Ovaj Islamski centar govori o kvalitetu svojih vakifa, zajednice i naroda iz kojeg je svo ovo dobro poteklo. Održavanje Božijih kuća naređeno je u svim Božijim knjigama, a ono se odražava na dva načina. Prvo je fizičko – izgradnja, održavanje i uljepšavanje Allahovih kuća. Onaj drugi je duhovni – činjenje dobrih djela, odgajanjem budućih generacija na pravom putu”, ističe muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Nakon što su predstavnici građevinskog odbora predstavili detaljan projekat izgradnje te približili prisutnima šta sve sadrži ovaj nesvakidašnji kompleks, uslijedilo je obraćanje akademika Muamera Zukorlića uz poruku da ovakav objekat predstavlja svjetlost obraza islama, muslimana i Islamske zajednice.

– Gazi na arapskom, gazija na turskom i bosanskom znači pobjednik. Gazilar znači pobjednik. Islamska zajednica, svi njeni pripadnici, svi dobri ljudi ste danas Božijom voljom pobjednici. Danas je historijski dana kada se otvara nova kulturna i historijska stranica. Ovo nije običan objekat, običan Islamski centar, ovo je prava svjetlost obraza islama, muslimana i Islamske zajednice. Mi danas dobijamo Islamsko zdanje formalne vrijednosti od milion i 400 hiljada eura, ali ona ni izbliza, koliko god da zvučala veliko, ne može opisati vrijednost ovakvog zdanja. Kada se gradi Hram Svetog Save, država daje novac. Kada gradi Islamska zajednica onda svaki dinar moraju dati vjernici. E sada Vam je jasno što ste vi gazije, što ste pobjednici i zato nikakve hajke protiv Islamske zajednice nikada neće uspjeti, kazao je akdemik Zukorlić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos ovom projektu uz riječi: “Blago ulemi koja ima ovakve vjernike”.

– Oni žele da ugase svjetlo Allahovo. Možda je neko htio da umanji značaj ovog današnjeg čina na način što su nam isključili struju. Ne mogu oni bacati mrlju i spletke postavljati koliko mi možemo izdržati. Sandžački čovjek je izdržao mnogo veće probleme, ali ovo govori o njima neka znate. Što više budu postavljali spletke i zamke, mi ćemo više ustrajavati na istini i dobru. Neće nas njihova mržnja natjerati da mrzimo nikoga, neka znate i to. Danas su ovdje došli uoči Ramazana prijatelji zajednice, oni koji se raduju, vaša ulema koja nije obrukala crveni fes, bijelu ahmediju i crnu džubu. Blago li se onoj ulemi koja ima ovakve vjernike, pa mi je čast da sam dio ovih imama i dostojanstveno nosimo preuzete emanete. Ovaj Islamski centar je najbolja hedija svim muslimanima uoči Ramazana. Islamska zajednica nam je svima majka, a onaj ko podigne ruku na svoju majku, ona će mu se osušiti. Kažu:”Vi podržavate samo Zukorlićevu politiku”. Jasno i glasno poručujemo da podržavamo, jer on jedini od njih brani svoju majku. Što se prije budu vratili svom domu, svojoj majci, bolje će im biti”, završava muftija dr. Dudić, kazao je muftija dr. Dudić.

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali musafiri iz Sjedinjenih američkih država i dijaspore zapadno-evropskih zemalja. Dovu je na kraju proučio rukovodilac vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović.

Izvor: SANA

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img