6 C
Novi Pazar

Muftija Kujević: Ujediniti snage i postići cilj- Ostati na svojoj zemlji

Published:

Granice između Srbije i Crne Gore ne smiju se dovesti u pitanje niti postojati dilema oko toga. Ono što je bolno je da su prošle posred jednog naroda.

-Razdvojile su suštinu i bratstvo više naroda. U južnom Sandžaku pored Bošnjaka žive Albanci, Crnogorci, Romi i drugi. Jednostavno, to su narodi koji su ostali podvojeni iza administrativne granice a u suštini njihova tradicija, kultura, vjera, kultura, običaji, bili su i ostali jedno, kaže, između ostalog u intervjuu za Sandžak TV hafiz Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija

Administrativne granice, naglašava, dozvoljavaju i nameću jednu novu dozu rizika i opasnosti, pogotovo nelegalnih vidova trgovine.

-I onda ljepota i toplina, glavne vrijednosti koje ljude čine ljudima, počinju bivati ugrožene, a to ne valja.  Protiv toga se moramo boriti jer moramo suštinu sačuvati. Dvije osnovne ljudske potrebe nisu ostvarene u dovoljnoj mjeri, ekonomski ambijent realan i normalan, ugodan za stanovnike ovih mjesta a s druge strane sigurnost.

Područje s povoljnom klimom, mogućnosti da se živi od svog rada sistematski je uništavano a stanovništvo juga Sandžaka dovedeno u stanje da poklekne i napusti svoje kuće.

-Želim poručiti našim ljudima koji žive ovdje ili negdje drugo a potječu odavde da nama nije nigdje ljepše osim na ovim prostorima gdje su naši korijeni i da svi zajedno moramo sa svim pojedinačnim potencijalima, kapacitetima i sposobnostima napraviti čvrstu mrežu, ujediniti naše snage i postići ono što je naša vjerska, ljudska, moralna obaveza- Ostati ovdje.

I u, kako kaže, turbulentim vremenima kada je bilo mnogo prostora za odlazak, Muftijstvo sandžačko je kroz tribine, obraćanja, ljudima govorilo da ostanu na svojim ognjištima. S ponosom ističe, u velikoj mjeri mnogi su i poslušali. Intervju uskoro u Ramazanskom programu Sandžak televizije.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img