4.2 C
Novi Pazar

Islamski centar Gazilar u Novom Pazaru pečat svih uspijeha

Published:

Islamski centar Gazilar u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa svojim vjernicima otvorio je uoči mjeseca Ramazana, 13. aprila 2021. godine. Osvježenje je u graditeljstvu i pečat svih uspjeha Mešihata Islamske zajednice. Najljepši, najmoderniji, najsavremeniji ne samo u Novom Pazaru, Sandžaku, Srbiji, već sve do Stambola.

Islamski centar Gazilar sastoji se iz dva dijela na površini od preko 50 ari. Džamijski prostor smješten je na površini od hiljadu kvadrata.

Druga cjelina, ukupne kvadrature hiljadu kvadratnih metara, obuhvata prostorije za edukaciju od dvije učionice, restoran, kuhinju, četiri hatarhane i to po dvije muške i dvije ženske, tri mjesta za gasul u dvije odvojene prostorije, kolski pristup gasulhanama i prateće prostorije gasulhane. Smještajne kapacitete Centra čini trosoban stan za imama, kancelarija za administrativne poslove i poslovni prostor koji može biti trgovinske namjene. Centar ima četiri ulaza od strane ulice, dva pješačka i dva kolska  koji su povezani s Gasuhlanom i prakingom s 20 mjesta. Ulazi su postavljeni na način da se mogu koristiti zajedno ili podijeliti prema namjeni, na službeni i javni ulaz. Pješački ulaz povezan je s platoom na sjevernoj strani objekta površine 400 m2 koji je može imati više funkcija. Drugim pješačkim ulazom s ulice direktno se ulazi u prostorije hatarhane koja ima i ulaz s platoa. Minara visine 37 metara nalazi se s južne strane dok je pored nje ulaz za multifunkcionalnu salu u suterenu Centra. Islamski centar Gazilar  funkcioniše u optimalnim temperaturnim uslovima i to zimi pomoću centralne kotlare na pelet, podnog i radijatorskog grijanja, a ljeti pomoću centralnog sistema hlađenja s fenkoilerima ugrađenim u zidovima džamijskog prostora. Funkcionisanje centra nadgleda se pomoću savremenog informacionog sistema koji nudi velike mogućnosti organizacije rada fleksibilnim prijenosom zvuka i slike u različite dijelove Centra.

Foto: Mirza Župljanin

 

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img