18.9 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić na konsultacijama sa predstavnicima EU Parlamenta o dijalogu između vlasti i opozicije

Published:

U Skupštini Srbije danas su se završile onlajn konsultacije poslaničkih grupa sa međunarodnim posrednicima u dijalogu između vlasti i opozicije. Sa evropskim poslanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom danas su razgovarali predstavnici Stranke pravde i pomirenja.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić izjavio je Tanjugu da su razgovori sa evropskim poslanicima povodom međustranačkog dijaloga bili korektni, navodeći da im je danas predstavio prijedloge na koji način izborni uslovi mogu biti poboljšani.

Zukorlić je takođe najavio učešće u razgovorima sljedeće sedmice na koje je pozvao predsjednik parlamenta Ivica Dačić i to one stranke koje ne žele učešće stranaca, ali i stranke koje žele da učestvuju u oba dijaloga.

Kako je dodao, razgovori su išli u pravcu kako bi dijalog mogao da bude organizovan, a da bude najuspešniji.

“Razgovor je protekao u potpunom redu, bio je čak i zanimljiv i korektan obostrano. Kao što smo i očekivali to su više bili pripremni razgovori nego što suštinski. U tom kontekstu mi smo dali svoje ideje. Značajno se pripremamo za dijalog. Pisanu platformu ćemo u utorak ili srijedu predati i predsjedniku Narodne skupštine i poslati je evropskim posrednicima”, rekao je Zukorlić i dodao da je platformom obuhvaćeno unapređenje izbornog postupka, medijski sektor, stranke nacionalnih manjina…

Akademik Zukorlić je prenio da su evroparlamentarci izrazili žaljenje što lično nisu prisutni, te da će se to promeniti onog trenutka kada im administrativno bude omogućeno putovanje, koje je inače sada EP obustavio zbog korona virusa.

“Mislim da je moguće unaprijediti izborni postupak i zaštiti sami poredak što i jeste smisao da se omogući da ljudi rasterećeno izađu na izbore, daju svoj glas i da taj glas dođe tamo gdje su ga namijenili”, poručio je Zukorlić.

Kako kaže, činjenica je da je u značajnom dijelu izborni postupak dobar, ali postoje određeni detalji koji se mogu unaprijediti.

Zukorlić je kazao da će se odazvati i na poziv predsjednika Skupštine Srbije i učestvovati i u dijalogu bez prisustva posrednika.

“Drago mi je da to neće, kako je prethodno bilo najavljeno, da bude samo za stranke koje odbijaju evropske posrednike, jer na kraju svi ovi razgovori se odvijaju pod pokroviteljstvom Narodne skupštine”, podsjetio je Zukorlić.

Zurkolić je kazao da predsjednik Skupštine može da bude taj koji će upoznati i evropske poslanike sa prijedlozima koji se na tom sastanku budu pojavili tako da se vidi cijela slika.

“Ja to vidim kao dobar korak kojim će se eliminisati da bilo ko ostane izvan dijaloga”, ocijenio je Zukorlić.

Izvor: Tanjug

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img