18.9 C
Novi Pazar

Medresa “Gazi Isa-beg” organizirala iftar za imame i vjeroučitelje novopazarskog Medžlisa IZ

Published:

Uprava Medrese „Gazi Isa-beg“ organizirala je iftar za imame i vjeroučitelje sa teritorije Medžisa Islamske zajednice Novi Pazar i vjeroučitelje koji rade u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Pazara.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u ime uprave Medrese istakao da je cilj iftara družiti se i pričati na temu institucije iz koje je poteklo dobro koje živimo zadnje tri decenije.

– Medresa je dio našeg identiteta, dio identiteta muslimana ovog prostora, dio ove sredine, dio ovog naroda jer od kako je istina zablistala i prodrla na ovaj prostor, od tada datiraju i Medrese i Medrese su definitivno najznačajnije i najbitnije ustanove i institucije bile i ostale u muslimanskim zajednicama. Medresa u arapskom jeziku znači škola ali kod nas Bošnjaka i muslimana općenito ovdje na Balkanu, ostalih muslimanskih naroda, Medresa ima novo više značenje nego što je to obična škola. Kada je u pitanju Medresa započeli smo veoma važne i veoma bitne projekte, krenuli zajedno sa svih nivoa Islamske zajednice, sa rukovodstvom islamske zajednice u obnovu kvalitet, u dodatnu dozu kvaliteta u Medresi kada je u pitanju nastava, kada je u pitanju kvalitet izvođenja nastave, kada je u pitanju odabir učenika i učenica koji upisuju Medresu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio da trebamo učiniti sve kako bismo se kao generacije ponosili kada sve ovo bude iza nas.

– Naše džematlije su naš ponos i zahvaljujući našim časnim i čestitim džematlijama ova zajednica je uspješna i ponosna. 30 godina je iza obnovljenog rada Gazi Isa-begove Medrese, nova faza ide sada, znajte to. Ovih 30 godina su bile vrlo uspješne i profesori i uprave rukovodstva, direktori koji su bili su veliki doprinos dali ali je nova faza u razvoju Isa-begove Medrese. Zanijetili smo i krenuli, udarili temelje novoj Medresi, ženska medresa mora dobiti novu zgradu ako Bog da, projekat je u završnoj fazi i značajna sredstva su obezbijeđena i za jedan i za drugi projekat, hvala Allahu dž.š. ali vas molim da učinimo sve da se kao generacije ponosimo jednog dana kada ovo bude iza nas, mi u hladovini ako Bog da, a u krajnosti u hladu na Sudnjem danu, u Allahovom hladu kada drugog hlada sem Allahova neće biti, da budemo ponosni da smo ostavili generacijama nešto što će biti svetionik islama.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img