18.9 C
Novi Pazar

Prof.dr. Gicić: FIS odgaja generacije koje znaju braniti ono što je njihovo

Published:

Više od devedeset posto studenata Fakulteta za islamske studije po završetku školovanja našli su posao na tržištu rada, u sklopu Islamske zajednice. Više od 40 posto kadrovske strukture u Medžlisu u Novom Pazaru svršenici su FISa.

To su izuzetno uspješni imami u svojim džematima, džamijama. Sve djevojke koje su završile FIS rade u obdaništima Islamske zajednice ili su u Školi Kur’ana ili odgajateljice, vaspitačice, profesorice u Medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, Tutinu, Rožajama, a uskoro i u Sjenici, kaže prof.dr. Enver Gicić dekan FISa

Ono što je, ističe, veoma bitno je da studenti koji završavaju Fakultet za islamske studije dolaze iz zemalja Evropske unije. Mnogi od njih su i svršenici drugih fakulteta koji su željeli nastaviti usavršavanje. Neki od njih su čak i medicinski radnici, a sada studiraju na Fakultetu za islamske studije.

Imamo iz Austrije ljude koji su radili u MUP-u kao policajci, penzionisani su, došli ovdje, primili islam, žele naučiti o našoj vjeri i studiraju na Fakultetu za islamske studije. Dobar dio njih radi u osnovnim i srednjim školama. Imamo i svršenike iz Emirata koji rade u ministarstvima inostranih poslova ali studiraju i doktorirali su na našem Fakultetu.

Cilj Fakulteta za islamske studije je da pored arapskog i engleskog u nastavne predmete bude uključen i njemački jezik, kao obavezan.

Želimo osvijestiti naše studente da budu slobodni ljudi koji slobodno razmišljaju, koji znaju da brane ono što je njihovo.

O borbi koja je trajala dvadeset godina, o prvima koji su, kako kaže tabali staze svima koji su dolazili, o Fakultetu koji odgaja sultane, uskoro u ramazanskoj emisiji Sandžak televizije.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img