15.6 C
Novi Pazar

Muftija Kujević: Ni nova vlast u Crnoj Gori nije pokazala dovoljno poštovanja prema raziličitostima

Published:

Gusinje, najistočnija tačka u Sandžaku i Alipašini izvori na granici s Albanijom. Od ovog kraja, kažu, nadaleko nema ljepšeg. I pored ljepote i bogatstva kraja, svaki čovjek ima dozu odgovornosti za sve što se desilo i ne prestaje.

Treba da gledamo na države u kojima živimo kao na sebe. Države bez ljudi gube smisao postojanja. Naše odgovornosti su različite shodno pozicijama i odgovornostima koje obavljamo. Definitivno oni koji su na vlasti ili na raznim pozicijama vlasti oni su najodgovorniji. Želim da podvučem da je ovo naša zemlja i da je ova država naša država, nas Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda kao i pravoslavaca i katolika. Treba tako da vjerujemo ali cijelo jedno stoljeće stvarala se slika da smo mi ovdje gosti, došljaci i da trebamo ići negdje drugdje. Takva se politika i vodila, Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija

Rezultat takve politike jeste i napušteno Gusinje, kao i ostali sandžački gradovi.

Sada se dogodila promjena i velika su očekivanja. Nažalost, dosad ni nova vlast nije pokazala dovoljno respekta svih različitosti ovdje u Crnoj Gori. Posebno osobenosti i karakteristika našeg naroda, govorim svakako o Bošnjacima ali i Albancima, kao narodima koji su većinski muslimanski. Moramo konstatovati da su Bošnjaci, Albanci protjerani iz državnih institucija i to nije dobro.

Ukoliko to ova vlast ne promijeni, vraćamo se, kaže, unazad bez formalnih i suštinskih prava. Crna Gora je, poručuje, prelijepa država i u njoj ima mjesta za sve samo tako se vlasti trebaju i postaviti.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img