18.9 C
Novi Pazar

Tandir: Poljoprivrednici od države očekuju garancije

Published:

U pitanju upućenom Ministarstvu poljoprivrede narodni poslanik Samir Tandir vezanom za proizvodnju krompira u Srbiji  napominje da je tokom posjete poljoprivrednim gazdinstvima u Prijepolju, Sjenici i Novoj Varoši koji očekuju odgovor kako će nadležni pomoći proizvođačima ali i drugim povrtarima. Postavlja i pitanje kako umanjiti pretrpljene štete i kakav je plan da se to više ne ponovi.

Situacija je jako teška. Naši poljoprivrednici uveliko obrađuju njive ali se plašim, ukoliko s pozicije Ministarstva poljoprivrede i parlamenta ne pošaljemo jasnu poruku da će mnoge njive ostati ne poorane i mnoga poljoprivredna gazdinstva biti ugašena, kaže Samir Tandir narodni poslanik.

I naravno bojazan, ukoliko jednom napusti svoje gazdinstvo nikada se više neće vratiti. Zato je jako važno, ističe da poruka koju će poslati Ministarstvo bude sigurnost s obzirom na to da su mnogi ušli u poljoprivredne kredite.

Međutim, cijenu koju su očekivali nisu dobili. Cijena koju su uložili je oko 13 dinara najmanje a do 10 dinara i niže kretao se kilogram krompira da su čak neki poljoprivredni proizbođači poklanjali svoje zalihe samo da bi oslobodili skladišta. To je nešto što više ne smije da se desi, ističe Tandir.

Garancija je to što poljoprivredni proizvođači očekuju. U sezonu ne mogu ukoliko nemaju sigurnost da će proizvod moći prodati.

Pa taj čovjek se samo bavi poljoprivredom. Ako mu samo jedna sezona propadne. Nije to neki kombinat ili državno preduzeće iza kojeg stoji sistem. Iza tog gazdinstva stoji on sam.

Ovo je, poručuje, posljednji rok ukoliko želimo spasiti ovu poljoprivrednu sezonu kojoj je štetu nanijela i pandemija korona virusa.

Moje drugo pitanje, šta će Ministarstvo preduzeti da pomogne našim stočarima pogotovo onima koji se bave ovčarstvom. Na prostoru Pešterske visoravni, posebno području Sjenice i Tutina ima više od 50 hiljada jagnjadi i ovaca koje naši stočari nisu uspjeli prodati jer je rad hotelijera, restorana zaustavljen.

Napominje da to nisu količine s kojima se može izaći na svjetsko tržište ali stočari su svojim radom snabdijevali restorane i van Srbije. Od Ministarstva poljoprivrede očekuje se jasna reakcija u vidu garantnog fonda ili novog vida subvencija jer dosadašnje nisu dovoljne.  Podsjeća i na ukrajinski scenarij gdje je država subvencionisala pravljenje skladišta krompira koji se prodavao onog trenutka kada je  cijena zadovoljavajuća za poljoprivrednog proizvođača.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img