11 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić: Bez dobrog komšijskog odnosa svi drugi odnosi neće dati prave rezultate

Published:

Skupština Srbije počela je danas raspravu o predlozima zakona o potvrđivanju tri međunarodna sporazuma. Riječ je o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kine, Sporazuma o podsticanju investicija između vlada Srbije i SAD i između vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić kazao da su stabilnost i zdrav razvojni ambijent ključni pokazatelji o tome da li je zemlja uspostavila dobar kurs u međuanrodnim odnosima. Istakao da bez dobrog komšijskog odnosa svi drugi odnosi neće dati prave rezultate.

– Svakako da mi kada su u pitanju međunarodni odnosi tu imamo tri ključna izazova, tri ključna nivoa gradnje međunarodnih odnosa. Prvi nivo je svakako regionalni nivo, odnos sa komšijama, odnos sa susjedima, odnos sa zemljama i i narodima oko nas ovdje na Balkanu, o tome smo više puta govorili, a to je svakako inspirativna tema i to je zapravo prvi nivo, to nije nikakvo naše otkriće, nije to nikakva posebna lekcija u gradnji međunarodnih odnosa, to je nešto na čemu smo mi svi odgajani, to je nešto što je dio naše kulture i tradicije, nešto što smo mi kao djeca slušali od naših roditelja, djedova i pametnih ljudi dok smo odrastali. Bez dobrog komšijskog odnosa svi drugi odnosi neće dati prave rezultate, to potvrđuju i brojne narodne umotvorine i izreke, između ostalog u jednoj se kaže da ti je bolji bliži komšija nego daljni brat. Komšija je taj na koga si upućen i to je nešto što treba da dobije kontinuitet i još jači podsticaj u pogledu temeljnosti naše međunarodne politike, prije svega regionalne politike, odnosno daljeg jačanja i unapređenja odnosa sa komšijama.

Akademik Zukorlić smatra da treba javni diskurs treba pratiti državnu politiku kada su u pitanju regionalni odnosi.

– Mi u tom pogledu imamo dobre načelne stavove, dobre proklamacije na nivou države, ali ono što fali jeste da imamo dobru harmoniju između onog što su načelno proklamovani državni stavovi i onoga što se prati u prvoj, drugoj i trećoj liniji i politike i ostalih javnih nastupa i javnih diskursa i tu bi morali kao zajednica ili nacija u državi da se bolje uigravamo, da budemo svjesniji da nije dovoljno samo ovo što će predsjednik Republike, ili predsjednik skupštine ili Vlada izjaviti ili deklarisati, da je jako važno šta govorimo svi mi, šta govore političari, intelektualci prvog i drugog reda. Naravno da ovo ne znači da treba ograničiti slobodu stava, slobodu mišljenja, trebamo mi imati i polemičke stavove, odnosno razgovore i različite stavove i kritičke stavove na svim temama ali ukoliko odaberemo jedan kurs, dobro bi bilo da bar imamo većinski stav i na političkom i na intelektualnom nivou koji će podržavati taj kurs i zapravo tim diskursom potvrđivati da smo u tome iskreni jer ukoliko imamo taj raskorak gdje imamo na najvišem državnom nivou određene stavove, dobre stavove, razvojne stavove koji podstiču dobru regionalnu i međunarodnu saradnju, ukoliko to imamo a onda odmah iza tog vrha države imamo drugačije stavove koji negiraju takvo opredjeljenje. Vjerujte to ostavlja jedan neozbiljan utisak, to ostavlja da mi to radimo licemjerno, taktički, da imamo nekog ko je zadužen da mazi i pazi, nekoga ko je zadužen da udara i ujeda i tkao dalje, to je pogrešno a mi to možemo da vidimo i kroz narodnu skupštinu, pogotovo određena nadležna tijela permanentno dobijamo o čemu ste i obaviješteni, određene izvještaje od strane muđunarodnih institucija, evropskih i nekih drugih i onda se začudimo i neprijatno nam bude kada imamo određene negativne izvještaje. Neću nanravno kazati da se sa tih pozicija prave uvijek pravi izvještaji ali mi treba da učinimo sve što je do nas da budemo dobri zbog nas, ne zbog njih, treba da pokažemo ono što je bazirano na našoj tradicionalnoj ljudskosti, da gradimo jednu iskrenu politiku i prema unutrašnjosti i prema vani, da budemo dosljedni sa onim što pratimo u u svakodnevnim političkim nastupima i tumačenjima, barem primarno, barem većinski. Ukoliko to radimo smanjit ćemo prostor za određena rovarenja na međunarodnom planu protiv ove zemlje, mislim da tu moramo pojačati ozbiljnost, pojačati profesionalnost, pojačati dosljednost i vjerujte da ćemo na taj način mnogo više doprinijeti ovoj zemlji.

Akademik Zukorlić još jednom pozvao na otvaranje nove stranice u regionalnim odnosima.

– Vjerujte, ja mislim da je ovo 30 godina bilo dovoljno da ispraznimo sve te nacionalizme, sve te frustracije, sva ta naša nezadovoljstva, sve to što nam je bilo možda zabranjeno tokom 20. stoljeća, posebno u tim vremenima jednoumlja. Previše je 30 godina tog pražnjenja, ja mislim da je došlo vrijeme da podvučemo crtu na to da gradimo politiku ko će više ujesti, onaj tamo je rekao sad ćemo mi još jače sa ove strane, vjerujte to ne donosi nikakvo dobro. Nama treba da bude put naše afirmacije argument protiv svih koji pokušavaju da nas isprovociraju, uvrijede ili šta god drugo da urade negativno, ne da se takmičimo sa njima u tome ko će koga više da obrali jer ukoliko imamo poziciju da se već zemlja nametnula sa svim ovim ekonomskim inicijativama, sa svim ovim infrastrukturnim investicijama, sa ostalim aktivnostima uključujući i borbu protiv kovida, imunizaciju, pomoć zemljama oko nas, otvorenost zemlje da se strani državljani vakcinišu, vidite li koliko su ta dobra djela moćna i jaka bez obzira što su neki pokušali da omalovaže, nebitno je kako će loši kvalificirati. Dobro djelo je najjače oružje, to je najjače oružje u diplomatiji ,uvijek će biti onih koji će i to probati da ospore ali će njih biti jako malo. Drugo, neće imati efekta njihovo osporavanje, dobrim djelom mi moramo da pobjeđujemo kao što smo ponudili vakcine, razne obliek pomoći i zapravo na tom kursu zemlja treba da nastavi. Vjerujte ne postoji neprijatelj koji će uspjeti to da opstruiše i da to zaustavi, na kraju krajeva to je utemeljeno i u našim svetim knjigama, ti etički principi su jednaki, na loše uzvrati dobrim pa će ti neprijatelj postati prijatelj, to je sveta proklamacija koja nikada ne može biti potrošena, ona nikada neće potrošiti svoju snagu. U trenutku neko neće biti zahvalan ali dubina našeg srca, snaga našeg bića u tom dobrom djelu će se potvrditi kontinuitetom a ukoliko se odmah nakon toga naljutimo jer nam neko nije zahvalio , to znači da je naše dobro djelo plitko. To je kurs koji će Stranka pravde i pomirenja i kroz svoje narodne poslanike i kroz sve svoje druge aktivnosti podržavati i to je zasigurno pravi put koji će ovoj zemlji donijeti dobro.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img