4.8 C
Novi Pazar

Organiziran iftar za upošljenike medrese Gazi Isa-beg

Published:

Uprava medrese Gazi Isa-beg organizirala je iftar za upošljenike medrese sa svim svojim odjeljenjima , uz prisustvo rukovodioca ustanova Islamske zajednice.

Drago nam je bilo da se večeras okupimo i razgovaramo o aktuelnim temama koje se tiču svakog od nas u mjesecu Ramazanu, posebno u ovoj zadnjoj trećini mjeseca ramazana, istakao je predsjednik uprave medrese Gazi Isa-beg hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

„Medresa Gazi Isa-beg je naša matica, mi smo maltene svi iz nje potekli a i oni koji nisu direktno potekli iz nje, nisu bili njeni učenici ili profesori oni su također korisnici njenog dobra jer dobro koje daje medresa Gazi Isa-beg, ono se odnosi na cijeli naš narod i to je definitivno. Ono što također želim da napomenem jeste da mi svoj budžet u Islamskoj zajednici općenito, pa tako i u medresi, uglavnom formiramo i punimo u toku mjeseca Ramazana, zekat i sadakatu-l-fitr su osnova funkcioniranja Islamske zajednice, naravno pored vakufa. Mi ćemo sve učiniti da pokrenemo razvojne projekte koji će učiniti da Islamska zajednica ne ovisi samo od ovih izvora ali oni će također i tada biti zastupljeni, do tada mi moramo znati da su ova dva ibadeta način borbe na Božijem putu i sredstvo za uzdizanje Božije riječi na ovim prostorima.“

Prisutnima se obratio i predsjednik Sabora Islamske zajednice dr. Enver Gicić naglašavajući da svi ljudi treba da pokažu svijest o važnosti davanja zekata.

„Ono što je činjenično jeste da u ekonomskom dvijetu ako imate novca, možete da živite i vi postojite, bez novca nema opstanka. Istina je da od prvog dana islama pa do danas islamske institucije nisu bile na teretu budžeta državi, već su u tom vremenu to na svojim plećima nosili Ebu Bekr, Omer, Osman i Abdurrahman ibn Avf r.a. a onda kroz cijelu historiju pa i danas samo pojedinci nose teret islamskih ustanova, oni koji su svjesni njihovog značaja. Prvi pozvani koji treba da se brinu o tome jesmo mi, mi koji smo upošljenici, mi koji radimo u ovim institucijama a i onda mi koji smo djeca ove institucije. Mi smo ponikli u ovoj instituciji, mi je moramo graditi i mi je moramo čuvati kako bi emanet predali generaciji koja dolazi poslije nas.“

Dovu je nakon iftara proučio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tutin Edib ef. Zukorlić.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img