12.3 C
Novi Pazar

Položen kamen temeljac za džamiju u Bajevici

Published:

Jučer je 20.dana ramazana, na Dan oslobođenja Meke, položen kamen temeljac za izgradnju džamije u selu Bajevica, Medžlis IZ-e Novi Pazar.

Ovom svečanom činu prisustvovala je brojna delegacija Mešihata Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Tom prilikom, prisutnima se obratio predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije dr. Admir ef. Muratović, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, da bi na kraju prigodan nasihat održao predsjednik Mešihata.

U svom obraćanju muftija Dudić je, između ostalog, kazao da kao što je Poslanik a.s. prilikom oslobađanja Meke oprostio njenim stanovnicima koji su nepravdu činili muslimanima, tako i mi ovog mubarek dana pozivamo one koji su se odmetnuli od Islamske zajednice da se vrate u njen saf, kao i one koji su na pozicijama da mogu pomoći vraćanju oduzete vakufske imovine da to učine odmah, prije polaganja računa u kaburu i na Sudnjem danu.

Enver ef. Omerović se na samom početku obratio skupu naglasivši da je ovo još jedan poseban dan u mubarek mjesecu Ramazanu.

“Kao što znate danas smo u mjesecu Ramazanu, 20 dan mjeseca Ramazana a to je fethul. Ovdje smo sa nijetom da započnemo gradnju džamije u Bajevici. Ovo je mjesto kojem treba džamija. Džamija je svejtlo koje ce biti stub vjere”.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije prof.dr. Admir Muratović tokom svog obracanja istakao da je ovo za njega poseban dan, jer konačno će biti izgrađena džamija u njegovom rodnom mjestu.

“Izgradnja svake džamije je poseban trenutak ali izgradnja džamije u svom mjestu je kao kada ti se rodi dijete. Takav je osjecaj. Drago mi je što mogu sa ovog mjesta poselamiti najvise predstavnike IZ u Srbiji a posebno džematlije iz Bajevice, dobro došli na ovaj veliki dan, za kamen temeljac za našu džamiju.
Ovo će biti džamija svih vjernika i svih muslimana. Kao što rekoh ovo je veliki dan za Bajevicu. Takva nas je htjela sudbina, blizu mekteb u Muru i Jošanici, isto tako i džamije a mi bez džamije i mekteba. Hvala Allahu dž.š. na ovoj blagodati. Ovo je mjesto koje je pratilo najmanje migracija sem mene ali i ja ću se vratiti. Plac je uvakufila naša hadžinica iz plemena Dolovci. Nista slucajno nije. Gledali smo prostor za džamiju a ona je već uvakufila svoj dio za džamiju. Molim Allaha dž.š. da je obilato nagradi”.

Muftija Novosadski Nedžad ef. Hasanović dodao da je svaka džamija ukras ovog dunjaluka.

“Allahovom voljom i Njegovim određenjem a odlukom Mešihata IZ, ja sam zadužen za jedan kraj poseban u Srbiji a to je Vojvodina. Tu je Mešihat zajedno za džematlijama uspostavio prilican broj džemata. Od prvog dana kada se odluči i kada se uvakufi plac, tada kreće trgovina sa Allahom. Ova hadžinica Zineta Mekić čije ime znači ukras, ona je ukrasila naše mjesto. Zato ja kažem ovoj hadžinici, uspjela ti je trgovina i insAllah je uspjela trgovina. Nakon što se krene sa izgradnjom džamije tada se vidi odmah bereket” .

Muftija Sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević dodao da je ovo još jedna pobjeda i pohod na Allahovom putu.

“Ovih dana govorim u džematlijama da se misija Božjeg Poslanika Muhammeda s.a.w. može podjeliti između ostalog u dvije faze ili dva segmenta. U jednoj fazi je Muhammed s.a.w. odgajao ljude, brinuo o svakom čovjeku, odgajao ih pedagogijom islama, taj period karakteriše prvi dio misije koji je proveden u Mekki. Nakon toga, kada je otišao u Medinu, odgojene je povezao. On ih je uvezivao kroz džamiju, kroz džamiju i zajednicu ali i obrazovne institucije. Sve ove institucije su predstavljenje u džamijama. Mi smo umet organiziranosti. Mi smo umet reda. Mi nismo umet anarhije i haoticnog djelovanja.
Bosnjaci su hvala Allahu jedan od najorganizovanijih naroda. Neka nam je Mubarek olsun ova velika pobjeda i pohod na Božjem putu”.

Nakon toga predsjednik Mešihata sa članovima delegacije, uz tekbire, položio je kamen temeljac za još jednu Allahovu kuću na zemljištu koje je uvakufila Zineta Mekić.

 

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img