11 C
Novi Pazar

Uskoro iz štampe izlazi djelo „Sandžak – zemlja gazija i šehida“ autora dr. Haruna Crnovršanina

Published:

„Sandžak – zemlja gazija i šehida“ 7. je djelo autora dr. Haruna Crnovršanina koji je veći dio svog života posvetio istraživanju historije Bošnjaka i Sandžaka.

Govoreći o ovom djelu, autor naglašava da je uloženo 7 godina rada i truda, kako bi knjiga ugledala svjetlost dana.

“Knjiga se sastoji iz 16 poglavlja, obrađuje period od dolaska Osmanlija i dobrovoljnog prihvatanja islama na ovim područjima. Akcenat je stavljen na gazije, na naše junake koji se u našoj literaturi nisu smjeli ni pominjati, zapostavljeni su namjerno od bivših historičara tako da mi nismo imali pisanu historiju. Naša historija se prenosila usmjeno sa koljena na koljeno do današnjih dana, sve do 91. i 92. godine kada su kolege Safet Bandžović, Mustafa Memić, Mustafa Imamović, Hakija Avdić, Avdija Avdić počeli da objavljuju zapise. To su pioniri naše historiografije, prave one historije koja nam je nedostajala, koja nam je bila ukradena, koja je bila namjerno zapostavljena da bismo kao narod ostali bez pamćenja historije i bez pisanih tragova.”

Sve one rupe u našoj historiografiji, pokušao sam da popunim ovom knjigom, ističe dr. Crnovršanin.

“60% materijala u ovoj knjizi je originalno istraživačko, ja sam zadnjih 7 godina objavio uglavnom na SANA PRESS-u 36 originalnih istraživačkih tekstova, svi su oni našli mjesto u ovoj knjizi. Sve one rupe u našoj historiografiji, pokušao sam da popunim sa ovom knjigom tako da na jednom mjestu možete naći jednu lepezu tih naših stradanja, podviga, junaka i svega onoga što je bilo karakteristično za naše područje kroz ovo turbulentno vrijeme zadnjih 100 godina”

Dr. Harun Crnovršanin autor je i nekoliko dokumentarnih filmova.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img