18.9 C
Novi Pazar

Čestitka akademika Zukorlića povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave

Published:

Povodom nastupajućeg Dana bošnjačke zastave, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije akademik muftija Muamer Zukorlić uputio je blagdansku čestitku.

Č E S T I T K A

Bošnjaci ovogodišnji Dan sandžačkog bajraka dočekuju u dvostrukoj blagoslovljenosti spoja duhovnog i nacionalnog, uzvišenosti posljednjih dana mubarek mjeseca Ramazana i osjećaja ponosa visoko uzdignutim bajrakom kao simbolom naše autohtone muslimansko-evropske kulture i opredijeljenosti da budemo mjesto susreta, spajanja i prožimanja kulturnih i civilizacijskih vrijednosti uz njegovanje svog idnetiteta i poštivanje drugog i drugačijeg u duhu pomirenja, suživota i mira.

Pored, radosti, ovaj blagdan nas zatiče i u izazovima kojima kao zajednica moramo odgovriti, stati pod isti bajrak i izboriti se sa još uvijek harajućom pandemijom covida i njenim razornim posljedicama po društvo u cjelini. Naša je obaveza da budemo društveno odgovorni i sačuvamo sebe, svoje porodice, zajednicu i okruženje od ove pošasti i pomognemo onima koje je na bilo koji način zadeseila ova galopirajuća nesreća.
Naš bajrak treba biti visoko podignut i razvihoren kako bi nam u nadolazećem popisu stanovništva označi hlad u koji ćemo naći spas od naizmjenične smjene sunčeve žege i vjetrova što će zapuhati sa sve četiri strane svijeta.

Njegova bjelina i čistota su naš štit od svih nedaća na ovim vrletnim prostorima, a taj štit jača samosviješću i prenošenjem časne uloge bajraktara na generacije koje dolaze, iz tog razloga je važno da u ovom trenutku opredjeljivanja roditelja napomenemo da upisom djece na školovanje na bosanskome jeziku podižemo mlade bajraktare i jačamo štit odbrane identitetskih vrijednosti koje su zalog budućnosti.

U tom duhu, sa dubokom sviješću da smo kao narod svjesni izazovnih vremena i da ćemo položiti sve ispite samosvijesti kao do sada, svim Bošnjacima neka je hairli, sretan i berićetan Dan sandžačkog bajraka.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja

Akademik muftija Muamer Zukorlić

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img