11 C
Novi Pazar

Mutija Dudić: Islamska zajednica organizira vjerski život, hrani muftačne, pomaže jetime, gradi kuće, stipendira talente, liječi bolesne…

Published:

 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić tokom intervjua za Sandžak televiziju kazao da su vjernici u Sandžaku u toku Ramazana, za razliku od nekih drugih zajednica u okruženju, imali otvorene džamije. On je sumirao djelovanje Islamske zajednice u ovom mjesecu, posebno istakvši da je priređeno 50.000 iftara za muftačne od Novog Pazara do Priboja, dok je pomoć u vidu paketa sa namirnicama dobilo više od 2000 porodica.

– Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, mi smo izvršili neophodne pripreme za doček mjeseca Ramazana onako kako to i dolikuje. Svakako da je bilo neophodno i svake godine, iznova i iznova izvršiti pripreme kako bi smo na najdostojanstveniji način dočekali musafira. Ovo je musafir koga nam Allah dž.š. iz godine u godinu šalje i zato smo mi kao zajednica imali nekoliko sastanaka na nivou Mešihata, na nivou Muftijstava, na nivou Medžlisa, na nivou džemata, kako i na koji način dočekati ovaj mubarek mjesec. Iako je prethodni Ramazan, kao i ovaj su različitiji u odnosu na prethodne Ramazane, imajući u vidu epidemiološku situaciju i pandemiju korona virusa sa kojom se susrećemo. Ove godine smo u odnosu na prethodnu godinu imali u potpunosti otvorene džamije i hvala Allahu dž.š. i Allahu dž.š. se zahvaljujem koji nam je omogućio da čitav Ramazan provedemo u otvorenim džamijama. Iako smo imali instrukcije koje su date Medžlisima i našim imamima i džamatlijama. Želim da se zahvalim našim džamatlijama koji su se u velikoj većini pridržavali upustava i donjetih mjera IZ. Sve to što smo donjeli učinjeno je za dobrobit našeg naroda. Imamo u vidu da se sa ovom smutnjom i bolešću i dalje susrećemo. Nije još sve završeno i nadam se da je ono najteže iza nas. Mi smo ovaj Ramazan za razliku od nekih drugih zajednica u okruženju kao što rekoh, imali otvorene džamije jer neke zajednice nisu imale otvorene džamije. Mi smo zamolili vjernike da ne organiziraju velike iftare već da to što su planirali usmjere na vakufske kuhinje i pomognu taj svoj iftar kroz vakufske kuhinje. Kao što je poznato, 50.000 iftara smo organizirali za ovaj Ramazan od Novog Pazara do Priboja. To je vrijednije nego ne znam koje druge iftare da smo pravili privatno. Usrećili smo, nadam se, veliki broj gladnih ljudi. Svakako da su nas vjernici u vrlo značajnoj mjeri poslušali i to je od izuzetnog značaja. Takođe smo imali namaze i na terevahin namazu se klanjalo 8 rekata, a ne 20 i direktno se išlo nakon ezana u klanjanje jacijskog farza. Znači, što kraće i manje zadržavanje u džamisjkih prostorijama. Smatram da je to od izuzetnog značaja. Mi smo se kao zajednica organizirali te osim pomenutih 50.000 iftara koje smo organizirali, takođe treba spomenuti i 2000 porodica koje su dobile namirnice tokom mjeseca Ramazana. Za 2000 porodica i to u pomenutim gradovima, ali i od Kraljeva do Subotice, u Kraljevu, Beogradu, Zemunu, Krnjači, Makišu, Boru, Smederevu, Novom Sadu, Velikom Ritu, Beočinu, Adicama, Subotici. Posredstvom Mešihata i kroz CHR „Hajrat“ je 2000 porodica dobilo vrlo vrijedne namirnice. Želim da se zahvalim svima koji su podržali ovaj projekat kako sa ovih prostora tako i iz dijaspore.

Muftija Dudić podsjetio da je strogo je zabranjeno, svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa Islamske zajednice.

– Pitanje zekata i sadekatu-l-fitra je nešto oko čega nema pogodbe. Ja želim da se zahvalim našim vjernicima koji imaju razumjevanja i za ovaj propis, to čine za sebe i u ime dragog Allaha dž.š. Zekat i sadekatu-l-fitr su ibadeti i institucionalnog karaktera. Nema nikakve dileme niti pogodbe bez obzira šta ko htio, pokušavao i pričao. Bejtul-mal je mjesto gdje se uplaćuje zekat i sadekatu-l-fitar. Iz godine u godinu se pojavljuju NVO i humanitarne organizacije i na desetine je takvih koje ubiraju zekat i sadekatu-l-fitr, a niti jedna od njih nema pravo da sakuplja zekat i sadekatu-l-fitr. Svako ko to čini u njihovo ime i njihovih organizacija, prevario vas je, zloupotrebio ovaj mubarek mjesec. Ako prikupljaju običnu sadaku, ne osporavamo jer imaju pravo. Ali vidim pozivaju da im se da zekat i sadekatu-l-fitr, zapamtite ukrali su vas, ko god da je. Jedina adresa za zekat i sadekatu-l-fitr su blokovi Mešihata Islamske zajedice.

Predsjednik Mešihata kazao Islamska zajednica posebno vodi računa o tome da bude zadovoljena Kur’anska naredba o kategorijama kojima pripada zekat i sadekatu-l-fitr.

– Podsjećam da je u ovom mjesecu Ramazanu CHR „Hajrat“ sagradio dvije kuće, a od prošlog Ramazana do ovog Ramazana deset kuća je sagrađeno, šest kuća je u izgradnji i to je dijelom iz vašeg zekata i sadekatu-l-fitra. Takođe, 130 jetima svakog mjeseca dobijaju finansijsku pomoć, dijelom iz zekata i sadekatu-l-fitra. Oko 2000 ljudi se hrani opet iz bejtul-mal-a, zekata i sadekatu-l-fitra. Nekoliko desetina stipendija zahvaljujući bejtul-mal-u, zekatu i sadekatu-l-fitru. Nekoliko desetina osoba je dobilo besplatno liječenje odnosno uplaćena su sredstva za njihovo liječenje, opet iz bejtul-mal-a, zekata i sadekatu-l-fitra. Dragi vjernici, ne dozvolite da vas razne humanitarne i NVO zavode i zloupotrebljavaju ovaj mubarek mjesec.

Muftija Dudić je bio jedan od aktera donatorske večeri za izgradnju nove zgrade Medrese. Akcija je uspješno pokrenuta preko Sandžak TV-a. Ovom prilikom istakao svoje utiske tokom akcije.

– Molim Allaha dž.š. da ih obilato nagradi i svima da ukabuli. Ono veče sam istakao da sam posebno radostan i da mi pravimo naše objekte. Naša Medresa, i nju treba da grade naši vjernici. Istakao sam da smo mi u mogućnosti da obezbjedimo sva sredstva iz neke od muslimanskih država. I dalje stojim iza toga da smo u mogućnosti u roku od dva mjeseca i imamo obećanja da sagradimo tu Medresu. Htjeli smo na ovaj način da pokažemo da mi imamo kapaciteta da naše Medrese mi pravimo. Bitka na Bedru je prva odabrana noć u mjesecu i svake godine ako Bog da za tu noć mi ćemo imati donatorsko veče za određene projekte, sa željom da se naši vjernici mogu osevapiti, očistiti svoj imetak. To je jako bitno da su naši vjernici svjesni i da se zekat i sadakatu-l-fitr ne daje za te projekte već dobrovoljni prilozi. Ono veče smo htjeli da demonstriramo ponos i dostojanstvo, našeg sandžačkog čovjeka i naših vjernika. Za dva nepuna sahata mi smo imali 321.000 eura uplata, ne rekla kazala već su sredstva uplaćena. Do današnjeg dana je to negde oko 550.000 eura i 80% sredstava je uplaćeno. To je ono što me čini sretnim i ponosnim i Allahu dž.š. zahvalnim. Gdje vi to imate da za dva sahata sakupite 321.000 eura? Neke države iz okruženja su organizirale donatorske večeri pa su kao država uspjeli između 5000 i 7000 funti, a taj ručak je koštao negdje oko 15.000 funti. Dakle, naš sandžački čovjek prepoznaje istinu i ono što je pravo i ovoga puta su pokazali kojim putem žele da idu. Takođe su pokazali šta za njih predstavlja Islamska zajednica. Onaj ko vam za jednu noć donira 321.000 eura, ima povjerenja u vas. Ovo je jedna Islamska zajednica i sve drugo i ništa drugo ne predstavlja.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img