18.9 C
Novi Pazar

Akademik Zukorlić o regionalnim odnosima: Dobro djelo je najjače oružje

Published:

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o potvrđivanju više međunarodnih ugovora. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić kazao da bi prioritet Srbije trebali biti dobro regionalni-komšijski odnosi.  Posebno istakao da je dobro djelo najjače oružje.

– Na listi naših međunarodnih prioriteta, a lista je prilično široka zato što smo se opredijelili za politiku “i-i”, ali na vrhu liste po mom ubjeđenju apsolutno treba zadržati relaciju komšijskih odnosa, odnosno građenje dobrih uslova sa komšijama. To jeste uglavnom i proklamovano našim načelnim politikama. U značajnoj mjeri se i sprovodi sa određenim izuzecima, pojedinim oscilacijama ili možda zastojima. Želim da podvučem, da se obzira na svu važnost svih drugih međunarodnih faktora, kvalitet, stabilnost i budućnost ove zemlje se najprije bazira na dobrim odnosima sa našim susjedima – komšijama. U trenutku kada uspijemo izgraditi te odnose i podići ih na najviši nivo kvaliteta, vjerujte, pola naših problema, prijetnji, pola opasnosti ili više od toga za ovu zemlju će biti otklonjeno, zato što sigurnost bazirana na dobrim odnosima sa susjednim zemljama zapravo pravi svojevrsni zaštitni pojas oko ove zemlje gdje će bilo koji neprijatelj koji želi bilo šta poduzeti u pogledu destabilizacije ove zemlje ili ugrožavanja njene bezbjednosti i interesa, to će mu u takvom ambijentu, u takvoj konstalaciji odnosa biti veoma otežano, a najčešće i onemogućeno. Dakle, pored onih generalnih načela u pogledu gradnje odnosa sa susjedima, želim ponovo da istaknem od kolike su važnosti i mali postupci, mali sa izuzetno velikim efektima i posljedicama, evo slučaj humanosti koja je pokazala ova zemlja u pogledu pune podrške sa vakcinama susjedima, komšijama i u konkretnim brojkama isporučenih vakcina, ali isto tako i u otvorenosti ove zemlje prema ljudima iz komšiluka koji dolaze da se ovdje imunizuju. ja sam jedan od svjedoka, s’ obzirom da imam široke i lične odnose sa mnogo građana i u CG i u BiH i u Hrvatskoj koji su svakodnevno i meni u prilici da se javljaju tražeći da im pomognemo da dođu ovdje i prime vakcinu, svjedokom sam kakve to ima dobre efekte i veoma pozitivne posljedice na te ljude i ne samo pojedinačno na njih, već svako od njih, iako ne znači da su ranije imali jasne ili pozitivne stavove prema ovoj zemlji, ali s’ obzirom da su došli u priliku da im ova zemlja učini jednu takvu uslugu i potvrdimo ljudskost kroz jedno takvo dobro djelo, ja sam svjedokom da ti ljudi postaju jedno novo svjetlo prema susjednim zemljama u pogledu njihovog budućeg svjedočenja o ovoj zemlji. Ovaj primjer se pokazao izuzetno dobrim. Naravno da sve to košta, ali je cijena jako mala u odnosu na efekte koji se tu postižu. Želim da bodrim sami vrh države i sve nadležne organe i institucije da se sa ovakvim primjerima i sa ovakvim aktivnostima nastaviti. Dobro djelo je najjače oružje, vjeruje dobro djelo i dobročinstvo je jače od bilo koje rakete, od bilo kod oružja, od bilo kojih drugih poluga i instrumenata moći. Naravno, da to nije novo otkriće, to je zapisano i u svetim knjigama kao Božija riječ: “Na zlo uzvrati dobrim, pa će ti otvoreni neprijatelj postati prijatelj.”, to je tako moćna i veličanstvena aksioma koje se evo i na ovim primjerima pokazuje.

Akademik Zukorlić kazao da je put prema Evropskoj uniji neupitan, ali da nijedna krajnost nije dobra, jer na krajnostima ne stanuju niti istine, niti kvaliteti. Poručio da je onaj ko na sve pristaje bezuslovno poništio sebe.

– Mi treba da se držimo onog što su temelji formiranja Evropske unije. Ta načela koja su tada proklamovana u mnogo čemu nemaju veze sa nekim detaljima koji su etičko-kulturološke prirode koji se nama danas ovdje serviraju i koje mi treba da prihvatimo bez ikakve provjere. Dakle, da Evropska unija, ali bezuslovno nikome i ništa. Onaj ko na sve pristaje bezuslovno je poništio sebe. Ne postoji niti jedna međunarodna relacija koju treba graditi bezuslovno. Svaka međunarodna relacija uključujući i Evrointegracije treba da se gradi na dogovornim principima i pregovorima. Pregovori znače usaglašavanje volja, oni imaju određene zahtjeve, mi imamo određene stavove i onda kroz te razgovore, odnosno pregovore dolazimo do saglasnosti, odnosno rješenja koja su obostrano prihvatljiva. Međutim, ukoliko prihvatimo da su pregovori oko pristupanja Srbije u Evropsku uniju zapravo samo aplikacije uslova koje mi treba da ispunimo, ja se izvinjavam, ja to ne shvatam da je dobro. Ja se sa tim ne slažem, pogotovo kada je u pitanju onaj aspekt zahtjeva koji nam dolazi sa Zapada, a koji duboko zadire u naše etičke i duhovne vrijednosti. O etičkim i duhovnim vrijednostima se ne pregovara. Dakle, to je nešto što bi trebalo da bude aksioma koju trebaju imati u vidu svi koji vode ove pregovore.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img