32.7 C
Novi Pazar

BAJRAMSKE PORUKE MUFTIJE SANDŽAČKOG

Published:

Danas 12. 05. 2021. odnosno 30. 09. 1442. godine navršava se punih trideset dana mjeseca ramazana.

Ovaj mjesec ramazan muslimani Sandžaka su, i pored rovitog epidemiološkog stanja u društvu, ispunili i ispisali intenzivnim činjenjem pojedinačnih i zajedničkih dobrih djela, poštujući sve propisane mjere od strane medicinskih stručnih tijela.

Ontološka istina ili fitra – prirodna vjera u nas je usađena samim rođenjem. Poenta života na ovom svijetu jeste sačuvati čistotu fitre, afirmirati je na svim nivoima do potpunog trijumfa.

Ramazan i svi propisani ibadeti u njemu ustvari imaju to za cilj, da obruse i ojačaju dobro u nama. Stoga se jedan od posljednjih ibadeta ovog mjeseca naziva sadekatul-fitr, što znači: ovjera iskrenosti naše fitre – vjere u Boga. A nastupajući blagdan nakon svih radosti i zadovoljstava se zove Idul-fitr – blagdan pobjede fitre.
Borba za jačanje istine i dobra se nastavlja i nakon ramazana do kraja života.

Brojne delegacije eminentnih muderrisa su tokom ovog mjeseca obišle sve Medžlise u Sandžaku i šire i između ostalog se uvjerili da ideja slobode, dobra i požrtvovnosti na tom putu jako pulsira u našem narodu.

Nekoliko je događaja koje bih istakao ovdje, a koji su ionako blagoslovljeni ramazan obilježili.

Donatroska akcija za izgradnju nove zgrade Medrese Gazi Isa-beg. Ovdje su vjernici svojim odazivom pokazali visok stepen svijesti i brige za ovu bazičnu i matičnu ustanovu Islamske zajednice koja je dio identiteta našeg individualnog i kolektivnog bića.

Posjeta delegacije Muftijstva sandžačkog džamiji u Radulićuma i iftar u njoj iznova je pokrenulo energiju, volju i ambiciju u domovini i dijaspori za njenom restauracijom. To ćemo zajedno sa vjernicima i uraditi.

Signal nove vlasti u Crnoj Gori da vrati vakuf Hasanagine džamije u Pljevljima – Taslidži Zajednici i na taj način okonča višedecenijsko skrnavljenje ove Božije kuće zaslužuje našu pažnju i izraz poštovanja. Neka ovo bude najava da se otpočnu rješavati mnogobrojni nagomilani problemi Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda u sandžačkom regionu.

Ono što nam kvari potpunu ramazansko-bajramsku radost jeste skrnavljenje Mesdžidul-akse i nepravda prema muslimanima u Palestini. Pitanje pravde i nepravde mora zanimati svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadao ako sebi i svojoj zajednici želimo sigurnu i dostojanstvenu budućnost.

U duhu ovih poruka svim muslimanima naše Zajednice i cijelom ummetu Muhammeda, alejhi selam, neka je ramazanski bajram – Idul-fitr mubarek.

Muftija sandžački
hfz. Abdurrahman-ef. Kujević

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img