18.9 C
Novi Pazar

Centralna bajramska svečanost – Jedinstvo saffa je način da dobijemo bolju budućnost

Published:

Centralna bajramska svečanost u Novom Pazaru održana je u Islamskom centru Gazilar. Sunčano jutro i do posljednjeg mjesta ispunjen ovaj velelepni centar svjedočili su radosti muslimanskih srca koja su na najbolji način ispratila mubarek mjesec ramazan i dočekala bajramske dane radosti.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Posebno podvukao da vjernik mora nastaviti put pokornosti Uzvišenom Stvoritelju i nakon mjeseca ramazana. Samo tako će, dodaje muftija dr. Dudić, održati pravi kontinuitet i sklad.

– Poštovana braćo i sestre, ramazan je završen, ali nije završena potreba da nastavimo živjeti lekcije koje smo naučili tokom Ramazana i posta. Bogobojaznost je put kojim moramo nastaviti kretanje i nakon Ramazana. Pokornost Allahu i ibadeti izvor su naše snage, sreće i zadovoljstva. Strpljivost i odricanje ključ je našeg uspjeha. Zahvalnost je način očuvanja i unapređenja Allahovih blagodati. Međusobna solidarnost i dobročinstvo put je ka uspostavljanju harmonije i sklada u zajednici. A jedinstvo našeg saffa i povjerenje način je da očuvamo Zajednicu i dobijemo pravo na opstanak i bolju budućnost, podvlači on.

Islamska zajednica i njena snaga, koju svi vi predstavljate, posebna je Allahova blagodat darovana ovom našem prostoru, čije plodove osjećaju svi ljudi, bez obzira da li to priznaju i riječima potvrđuju ili osporavaju i napadaju, poručuje muftija Dudić.

– Probajte zamisliti kakav bi naš životni prostor i okruženje izgledali da nije naše Islamske zajednice i njenih ustanova. Naše Medrese koja punih trideset godina ovom kraju daje ulemu koja služi Uzvišenom Allahu i svom narodu. Kakav bi pomenuti prostor bio bez Fakultetqa za islamske studije, koji je obilježio dvadeset godina postojanja i koliko bi naših mladića i djevojaka dobilo priliku da se školuje izvan Sandžaka. Kakav bi bio pomenuti prostor da nije naše Izdavačke ustanove, koja više od dvadeset godina hrani gladne duše, željne čitanja, raznovrsnom vjerskom literaturom. Kakav bi izgledao Sandžak bez mektebskih ustanova Reuda i Vildan u kojima već dvadest pet godina prva znanja o vjeri stiču hiljade polaznika, naše djece. Kakav bi izgledao naš kraj bez Škole Kur’ana, zahvaljujući kojoj se Kur’an uči u skoro svakoj kući u Sandžaku i naših mladih hafiza čiji broj je skoro trideset.

– Kakav bi život bio naših siromašnih i ugroženih porodica da nije našeg Centra za humanitarni rad Hajrat, njegovih sedam vakufskih kuhinja u kojima se redovno, svakodnevno, punih jedanaest godina, hrani oko 2000 korisnika, koji je pokrenuo ili podržao izgradnju više od 120 kuća muftačnima, podijelio stotine stipendija učenicima i studentima, koji pomaže bolesnima, jetimima, koji je tokom Ramazana podijelio više od 50.000 iftara i preko 3.000 humanitarnih paketa. Kakav bi bio medijski prostor i kako bi znali šta se dešava da nije Media centra Islamske zajednice, posredstvom kojeg možemo kazati istinu i učiniti je dostupnom svakome. Kakav bi vjerski život bio bez naše uleme, naših imama, koji dostojanstveno nose emanet vjere. I na kraju, kakav bi naš život izgledao bez jake institucije i njenih hrabrih i mudrih predvodnika, koja omogućava svakome od nas da u svim pomenutim aktivnostima učestvujemo, da vakufe branimo i obnavljamo, da džamije i islamske centre gradimo, da se u njima u ovom broju ponosno sastajemo, Allahu na sedždu padamo i Njemu zahvaljujemo.

Muftija Dudić uputio dovu za Palestinski narod uz poruku da su muslimani naših prostora u ovim mubarek danima uz  braću u Palestini i svim obespravljenim ljudima.

– Uzvišeni Allahu, Ti koji Si nas častio brojnim blagodatima u Ramazanu, ne uskrati nam Svoju milost i blagodati nakon Ramazana. Očisti naša srca od mržnje i zavisti. Ojačaj saff naše Zajednice jedinstvom. Ukabuli naše ibadete i dove. Oprosti nam grijehe i sačuvaj poniženja na Sudnjem danu. Uputi nas i naše porodice na pravi put. Podari bolesnima zdravlje. Smiluj se našim umrlima i oprosti im grijehe. Daruj nam snage da na putu pokornosti Tebi ustrajemo i da se na tom putu ne pokolebamo. Pomozi muslimanima širom svijeta, posebno u Palestini i Jerusalimu, gdje je prva kibla muslimana. Snimci kojima smo svjedočili ovih dana uznemirujući su ne samo za muslimane u svijetu već i za sve one koji priželjkuju mir u Svetoj zemlji. Okupacija, otimanje imovine, progoni i ubijanja po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi nemaju mjesta u svijetu kojeg trebamo ostaviti budućim generacijama. Mi muslimani naših prostora u ovim mubarek danima smo sa našom braćom u Palestini i svim obespravljenim ljudima.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img