11 C
Novi Pazar

Dr. Eminović: Ne očekujem ništa ni od lokalne samouprave ni od građana po pitanju vakcinacije

Published:

Tokom posjete državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja dr. Mirsada Đerleka Tutinu dogovorena je nova strategija rješavanja problema vakcinacije građana na tom području.  Krenulo bi se u obilazak terena, svih mjesnih zajednica i stanovništva koji bi odmah dobili vakcinu. Tutin inače velika opština sa 94 zaseoka i više od  740 kilometara kvadratnih pa se, kako kaže dr. Đerlek,  očekuje pomoć lokalne samouprave jer jedan punkt u Domu zdravlja nije dovoljan da bude više od 8,8 posto vakcinisanih. Međutim, jedini epidemiolog u Tutinu poručuje

Ne očekujem ništa od lokalne samouprave i organa koji su po definiciji obavezne da nose određene aktivnosti. Apsolutno ne očekujem ni takvu reakciju građana. Živim ovdje i znam tačno šta se i kako priča i prihvata, kaže dr. Mithat Eminović epidemiolog

Veliki problem nije više antivakcinalni lobi, već, kako kaže, čaršijske priče pogotovo političkih stranaka i njihovih predstavnika kojima žitelji Tutina bezrezervno vjeruju.

Moja preporuka njima je da sjednu, razgovaraju i donesu zaključke u korist ovog naroda.

Bez obzira na takvu atmosferu vjeruje kaže u svoj tim koji će priču dovesti do kraja, ali i u zdravstveni sistem.

Kako nismo bili u mogućnosti da animiramo širu društvenu zajednicu o čemu pričam već duže vrijeme bili smo primorani raditi sami veoma redukovano s ogračičenim mogućnostima i kapacitetima. Imajući to u vidu lično sam zadovoljan s ovolikim obuhvatom koji se sastoji od više od tri hiljade osoba.

Koliko su tri hiljade dinara, vaučeri za kupovinu, kao i putovanja dovela Tutince u ambulantu za vakcinaciju, odgovara

Da li je to koincidencija, evidentan je broj građana koji se vakcinišu na dnevnom nivou, dvadesetak do stotinu dnevno u zavisnosti da li dajemo Fajzer ili kinesku vakcinu ili druge. Sad, da li je koincidencija sa materijalnim davanjem, putovanjem, ili je nešto drugo u pitanju ne znam.

Ako se ovaj trend nastavi u julu ili avgustu, kaže, mogli bi biti u mogućnosti planirati i ljetovanja.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img