18.9 C
Novi Pazar

Gradska imovina u Novom Pazaru ide na doboš

Published:

Putem javne licitacije u narednom periodu biće prodato nekoliko gradskih poslovnih objekata u centru Novog Pazara, odlučeno je danas na Skupštini grada glasovima vladajuće većine.

Među njima su poslovni prostori u ulici 28. novembra u kojima su smeštena komunalna preduzeća Gradska toplana, Čistoća i Vodovod i kanalizacija, kao i objekat u kome je smeštena Radio- televizija Novi Pazar, u ulici Stane Bačanin. Odbornici opozicionih Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka oštro su kritikovali usvajanje ovih odluka, negodujući, pre svega, zbog prodaje gradske imovine.

“U prenesenom značenju, neko iz izvršne vlasti ga je primorao da danas na dnevni red dođe to da se, metaforički rečeno, prodaje dnevni boravak i spavaća soba jednog domaćina. Mi smo čuli da se ovdje u okviru zgrada, u okviru nepokretnosti koje su u vlasništvu grada Novog Pazara izdvajaju neke cjeline i prodaju se. E to vam je, gospodo, završna faza degradacije, devastacije i propasti jednog domaćinstva. Zamislite kakav je to domaćin koji mora da proda svoju spavaću sobu i dnevni boravak? Ostaju mu još hodnik i toalet. I mi se pitamo što nam je ovo ovako? A građani se pitaju može li gore od ovoga?”, istakao je Edin Zećirović. odbornik SPP-a.

“Da li je moglo da se odradi neko privatno-javno partnerstvo, pa da grad po prvi put uđe u takvu jednu priču da gradi nešto novo. Možda će kolega Zećirović ponovo kazati da sam ja entuzijasta, ali zaista bi trebalo da se razmišlja domaćinski u smislu upravljanja imovinom ovog grada. Jer opet, prodali smo sve što ima na šetalištu, toliko poslovnog prostora i uvijek se govori kako nemamo dovoljno prostora, kako se tijesnimo u prostoru Gradske uprave, zgrada njena nema dovoljno mjesta, a prostori se prodaju. Što se tiče zgrade RTV Novi Pazar, tu bih postavio pitanje izvjestiocu i da mi odgovor na to, ako ima informaciju o tome. Pošto je ta televizija privatizovana sigurno ima jedno 5-6 godina, dakle taj prosto je koristila privatna firma, a zgrada je bila u vlasništvu grada. Da li je RTV Novi Pazar plaćala zakup za taj prostor?”, upitao je odbornik SDA Sandžaka Ašćerić.

“Koji je motiv grada da prodaje ovu imovinu, koji je to razlog? Je li imamo problema sa tekućom likvidnošću? Je li to nema sredstava da se izmire lični dohoci zaposlenima, jesmo li to ušli u neke investicije pa nam trebaju sredstva od ovih nešto skoro 2 miliona, kad se uzmu sve ove određene procjene. Drugo, ja izražavam sumnju i u određivanju ovih procjena, jer kad je RTV Novi Pazar u pitanju, stoji da je jedan metar kvadratni 454 eura, a imate samo zgrade preko puta gdje je cijena jednog kvadrata od 1000 eura pa na više. Znamo koja je tu zona i koliko tu košta kvadrat. Ovo je trostruko manje od onoga koliko koštaju nekretnine samo preko puta ulice, na istom tom jestu”, kaže odbornik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

Član gradskog vijeća Fevzija Murić smatra da su kritike neosnovane, ističući da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

“Šta predstavlja zakonsku proceduru? Dakle, utvrđeno je da samo poreski organi ili profesionalni procjenitelji mogu da iznesu ovu procjenu koja je licitaciona. Ovo sve ide na licitaciju i može da se prijavi odnosno kandiduje bilo ko da to kupi, tako da, što je neko pomenuo, da li je to za nekog ili nije, da odmah tu sumnju otklonimo. Sve ovo što je ponuđeno ide na javnu licitaciju. Zna se kako se taj postupak obavlja, a što se Odjeljenja i izvjestioca tuče, njihovo je bilo samo da pripreme tehničku dokumentaciju, da ispoštuju zakonsku proceduru, da bi se ušlo u postupak. Evo ja iskreno da vam kažem, ja mislim lično da od ovih objekata ništa u prvom krugu licitacije neće moći da ide, jer su cijene tako visoke. Vi se svi dobro razumijete i u procjene i u stanje na tržištu i u sve, znači ovi objekti u centru grada koji su 7000 eura po kvadratu, nama bi bilo jako drago da to može tako da se proda. Drugo, kada govorimo o mogućnosti nekih malverzacija, zašto se prodaje, to je imovina građana?… Ništa se neće uraditi na štetu građana”, ističe Fevzija Murić.

Buduće generacije ispaštat’ će, ističe odbornica Džanković, zbog nepromišljenih odluka pojedinaca.

“Mi ovo ne radimo da vi čujete, vi ste odradili šta ste htjeli, nego upozoravamo građane da budu oprezni i da oni malo uzmu stvar u svoje ruke. Ako se ovolika imovina otuđi od građana i grad Novog Pazara i to sve u periodu ovih generacija, ljudi moji, pa šta ostavljamo budućim generacijama? Da li iko od vas razmišlja za djecu? Ne vašu, vi ste vašu obezbijedili nego za djecu ovoga grada? Za unuke, praunuke… Ovaj grad ne misli živjeti samo do onog prioda dok ste vi na vlasti, već će ovdje najvjerovatnije ovdje ostati neko i kasnije da živi. Ali kako? Nemojte pripremiti svima još unaprijed karte za iseljenje”, kaže odbornica Džanković.

Odbornici su usvojili završni račun grada za 2019. godinu, čiji ukupni prihodi i rashodi iznose oko 2,9 milijardi dinara, a za koji je nezavisni revizor dao mišljenje sa rezervom.

RadioStoPlus / SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img