18.9 C
Novi Pazar

Tandir o ekološkim problemima u Sandžaku – Crvene rijeke i peletare bez filtera ugrožavaju građane

Published:

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas, na početku sjednice, pitanja nadležnim institucijama. Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja pitao je o sve češćoj pojavi crvene rijeke u Novom Pazaru i Prijepolju, što uznemirava građane, a niko nije preduzeo odgovornost.

– Prošle nedelje javnost u Prijepolju je bila uzbunjena pojavom tkz. crvene rijeke, a sličan problem imali smo i u Novom Pazaru. Ja imam puno povjerenje u nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da će oni reagovati. Ja koliko sam obaviješten do danas niko nije preuzeo odgovornost, niti je utvrđen počinilac i to je nešto što je strašno. Neprihvatljivo je da imamo ovakvu pojavu.

Tandir je upitao i kada je posljednji put vršen inspekcijski nadzor nad peletarama na prostoru Sandžaka.

– Hoću da iskoristim ovu priliku da pokažem kako to izgleda kada peletara u Novom Pazaru ujutru krene sa svojim radom. Zamoljen sam od strane građana iz Novog Pazara, Prijepolja, Nove Varoši da ukažem na ove probleme i u njihovim opštinama i očekujem efikasnu rekaciju Ministarstva i brz odgovor. Da vidimo da li peletare koriste filtere i sve ono što je Zakonom o zaštiti životne sredine predviđeno. Građani se bude, ljudi koji žive u blizini njihovi objekti trpe, njihove zdravlje trpi, njihova djeca trpe i mislim da sa tom praksom treba da prekinemo i ne možemo to da trpimo samo samo zato što neki tajkun ima neku vezu sa nekim nižim činovnicima u vlasti.

Izvor: SANA

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img