32.7 C
Novi Pazar

Medresa Gazi Isa-beg ispratila 509. generaciju maturanata

Published:

Medresa Gazi Isa-beg ispratila je 509. generaciju maturanata. U prepunom krugu Medrese 101 učenik i učenica iz Novog Pazara, Rožaja, Preševa uz prisustvo najviših predstavnika Islamske zajednice, predvođene predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije akademikom Muamerom Zukorlićem, sandžačkim muftijom i predsjednikom Uprave Medrese hfz. Abdurahmanom ef. Kujevićem, rektorom IUNP prof. dr. Suadom Bećirovićem, dekanom FIS-a dr. Enverom Gicićem, predstavnicima SPP-a CG, muftijom novosadskim, preševskim, predstavnicima Medrese iz Preševa, kao i profesora, odgajatelja, roditelja, prijatelja.

Medresa ispraća buduću ulemu, prestižne članove zajednice osposobljene za sve izazove koje ih čekaju u budućnosti.

Prozivkom maturanata i njihovih razrednika predstavljena je generacija maturanata.

U obraćanju predsjednik Uprave Medrese, hfz. Kujević kazao da kada kažemo Medresa pomislimo da je dovoljno tu stati jer na arapskom znaci Škola, ali Kod balkanskih muslimana ovdje znači mnogo više od škole.

– Ime je zvučno i moćno i odgovor je što je Medresa ustanova koja podučava, tretira, izučava sve korisne nauke u ime Plemenitog Stvoritelja i što posvećuje pažnju čovjeku. Medresa toliku pažnju i emocije izaziva kod naših muslimana ne samo ovdje već u čitavom regionu jer je neodvojivi dio islamskog identiteta. Muslimani, časni i iskreni, Medresu nose u srcu, uživaju u njenim blagodatima i raduju se uspjesima. I baš je skup organiziran na mjestu odakle je sve počelo. Svo dobro koje se ovdje događaja poteklo je iz Medrese i nakon što smo uspjeli da veliki broj ustanova podignemo ponovo se posvećujemo Medresi u svakom smislu, radeći na tome da iz Medrese niču pravi lideri koji će čuvati istinu i da se najbolji ističu i vode zajednicu. Odlučili smo proširiti kapacitete i na ovom prostoru vrlo brzo počne gradnja Medrese i druga nova zgrada za Žensku Medresu u starom dijelu Novog Pazara. Nudimo vam plodove našeg rada i djelovanja oličene maturantica i maturantica, a i želja nam je da ih karakter kojeg su jačali prati u budućnosti, poručio je predsjednik Uprave Medrese sandzacki muftija čestitaju i svima uz vjeru da će uskoro svjedočiti svim uspjesima koje će Medresa nizati.

Potpredsjednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić ističe da ovaj skup podsjeća na neke ne tako davne godine u kojima se ovdje nismo viđali u svečarskom duhu, već kad smo na drugi način branili Islamsku zajednicu.

– Danas smo ovdje da po ko zna koji put podijelimo radost podizanja svršenika Medrese Gazi Isa-beg. Mislim da sam posljednjih 28 godina bio na svakoj svečanosti. Teško je ponuditi nove poruke, ali radost ovog događaja izaziva dodatnu inspiraciju. Uz sve dosadašnje uspjehe i uz sve što Medresa jeste u cjelokupnom muslimanskom korpusu na Balkanu, ono što treba biti njen trijumf jeste dostići momenat kad će roditelji muslimanskih porodica upisivati u Medresu svoju djecu. To nije zadatak same Medrese već cjelokupne IZ od vrha do roditelja. Druga poruka je ono što treba biti ideal muderisa i učenika. Medresa u svojoj obnovi bila je izazov što je bio u tom trenutku. Nakon 30 godina nemamo problem islamsko-tehničke prirode i danas misiju trebamo formulisati da njena uloga da podiže učenike, one najbolje čija ambicija će biti misija Kur’ana Časnog. Misija najboljih treba biti podizanje takvih svršenika koji će mijenjati ovaj svijet. Samo sa takvom sviješću možemo opravdati ono što je izazov, a sve izvan toga je da ste van terena jer samo sa velikim ambicijama smo u šansi da nešto uradimo. I to je pitanje i profesora učenika, roditelja, uleme. Onaj ko uspije izrasti u onog ko mijenja svijet dostigao je najviši stepen pobjede. Kad uspjeti osjetiti slast borbe svaki trenutak čak i umora kad izgleda da ne možete prerasta u najviši stepen slasti na Božijem putu. Kad uspijete nema pendreka, sile, puške što će vas od toga otjerati. Vi ste budućnost. Život je preskup da biste ga živjeli jeftino, naša i vaša misija je vise od toga. Ako ste počašćeni da primite Kur’an u jednoj ruci i sunnet Poslanika u drugoj kako da ne uspijete. Maturanti i maturantice, Vi ste za prvi saf jer su u prvom safu odabrani, poručio je akademik Zukorlić.

Ensar Plojović i Nedžma Zukorlić učenici su generacije i pohvalnice će dobiti u Sarajevu od reisa Kavazovića.  Također, najboljim učenicima Medrese pohvalnice je uručio muftija Mevlud ef. Dudić. Nagrada direktora Medrese također je dodijeljena, a njima je pohvalnice uručio muftija Kujević. Istaknute su i učenice koje su hifz okončale pred svojim muhafizama.

Skupu se obratio i predjsednik Mešihata muftija dr. Dudić pokazujući na dragulje, kako kaže, ove škole koji staju u saf zajedno s više od četiri hiljade medresanata.

– Ovo je posebna škola i ovo su posebna djeca, maturanti i maturantice, nit ljepših nit boljeg ahlaka nema u našem narodu i u naših maturanata koji ovih dana završavaju srednje škole. U septembru je bilo 30 godina kako je počela Medresa u Novom Pazaru i da nam je neko rekao šta će sve iz nje izaći, ne bismo mu vjerovali. Na stotine diplomirani teologa, devet doktora nauka i tri narodna poslanika svi su oni svršenici ove Medrese. Ova godina je isto bila prepuna iskušenja. Radovali smo se s maturantima, a današnjem danu nakon četvorogodišnjeg školovanja da ih predstavimo ovdje. Želim se javno zahvaliti našim vjernicima koji su u teškoj godini kada je mnogo sektaskih humanitarnih organizacija i političara nastalo na Islamsku zajednicu. I na jednoj noći 640 hiljada eura muslimani su dali za izgradnju Medrese ovdje. Posto su dušmani htjeli umanjiti institucionalnost zekata i i sadakatu-l-fitra naši vjernici uplatili su mnogo više nego što je za Medresu uplaćeno. Bajram islama, slobode, nastavit ćemo još hrabrije i dostojanstveno je promovirati.

Muftija Dudić najavio osnivanje Udruženje svršenika Medrese što će predložiti na prvoj sjednici Mešihata.

Dovu je na kraju skupa proučio dr. Resad ef. Plojović, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe.

Skupu se predstavio i hor Medrese kao i učenica, maturantica s literarnim radom.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img