11 C
Novi Pazar

Dr. Pramenković: Olakšati građanima izdavanje ličnih dokumenata

Published:

Tokom današnjeg obraćanja u Skupštini R. Srbije, Narodna poslanica SPP-a dr. Misala Pramenković je govorila o dva značajna zakonska prijedloga, kao i o njihovim izmjenama i dopunama. To su zakoni o ličnoj karti kao i o gubitku ili nestanku lične karte i akcizama.

Dr. Pramenković istakla bitnost izmjena i dopuna zakona o ličnoj karti. Ističe da se u ovome ogleda napredak u efikasnosti dobijanja ličnog dokumenta.

„Ukoliko će se, a hoće se smanjiti birokratija odnosno čekanje u redovima ispred šaltera sa jedne strane, a sa druge strane vidjeli smo da i finansijski pokazatelji će ići u prilog građanima. Smatramo jako značajnim ove izmjene i dopune i svakako u danu za glasanje da ćemo podržati prijedlog ovog zakona. Dakle, smanjiti birokratiju, smanjiti finansijske dodatke odnosno troškove je nešto što je konkretno stvar, učinak koji će osjetiti građani. Nemamo baš priliku da kod svakog zakonskog rješenja budu vidljivi odmah efekti, ali ovdje sigurno hoće. U tom smislu svakako da i podržavamo aktuelnu kampanju same vlade odnosno stop birokratiji. Gdje god se može olakšati građanima, da se tome pristupi. Više se ne mora ići sa objavom u službenom glasniku već će to ići direktno putem sajta što se tiče nestanka ili gubitka lične karte“.

Drugi zakon se odnosio na akcize, a konkretno se odnosio na alkoholna pića i duhan, gdje će se sačuvati i mentalno i fizičko zdravlje, naglasila je dr. Pramenković.

„Čuli smo da se radi o usklađivanju sa pravnom regulativom EU. Svakako to podržavamo. Sama akcizna roba se smatra na neki način luksuznom robom i trebalo bi se na neki način razmišljati o prevenciji i zaštiti zdravlja ljudi. Što su veće akcize konkretno na cigaretama i na alkoholnim pićima, nadamo se da će tada biti potreba za manjom konzumacijom istih. To bi bilo i po fizičko i po mentalno zdravlje ljudi. U tom smislu, svakako je značajno voditi računa o bilo kakvim zloupotrebama, a koje se vrlo često povezuju sa akciznom robom. Zapravo, akcizna roba se vrlo često vezuje za neke vidove kriminala. Ono što smo više puta isticali, a jako je važno jeste da u borbi protiv kriminala, kako organiziranog tako i nekih manjih vidova kriminala, treba biti bez kompromisan i treba biti neselektivan. Dakle borba protiv kriminala ne treba imati selektivan pristup kako u većim metropolama tako i u manjim gradovima“.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img