4.8 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović: Ozdravljenje ekonomskog ambijenta, davanje jednakih šansi i mogućnost svim mladim ljudima da zaštite svoju intelektualnu svojinu

Published:

Narodni poslanik SPP-a prof.dr. Jahja Fehratović je u današnjem obraćanju u Skupštini R. Srbije kazao da ovi zakoni idu u prilog poboljšanju ukupnog ekonomskog ambijenta i poslovanja što jeste u temelju programa SPP-a. Jednake šanse za mlade koji su puni ideja, kreacija.

„Da damo jednake šanse onim ljudima koji žele da mijenjaju u pozitivnom smislu i kreiraju novu stvarnost i da proizvode ono što je kvalitetno, što je dobro, što će omogućiti poboljšanju ukupnog standarda svih građana R. Srbije. Ovdje je vrlo važno i po mojem mišljenju, najznačajniji dio novih zakonskih okvira jeste upravo zaštita intelektualne svojine. To je bio prostor koji do sada nismo imali u ovom obliku zaštićen. Dati šansu mladim ljudima prije ostalih koji se bave biznisom i privredom da ta svoja kreativna dostignuća zaštite u toj mjeri i da imaju benefite od toga. Ovdje prije ostalog mislim i na personalnu intelektualnu svojinu u pogledu različitih vrsta patenata i ostalog tako i na nešto što je kolektivno vlasništvo određene kompanije ili firme, a naročito u IT sektoru koji jeste jedna najznačajnija, brzo rastuća ekonomska grana u našoj državi. Ukoliko im ne obezbjedimo ovakvu vrstu zaštite, mislim da će biti u opasnosti da budu progutani od velikih megagiganata svjetskih, u ovoj oblasti. Tako da je ovo vrlo važno i da će im omogućiti dodatno da sve one kreacije i po mnogo čemu doprinose i ovi tehnološki parkovi i to zapravo treba da bude jedna od intencija. Naravno i isčekivanje da se to raširi po cijeloj državi i da mi u Sandžaku i Novom Pazaru dobijemo jedan takav tehnološki park. Ustvari, sve ovo što se radi za ukupno poboljšanje ekonomskih uvjeta življenja, osjetimo na prostoru cjelokupne države a ovo je put ka tome. Ozdravljenje ekonomskog ambijenta, davanje jednakih šansi i mogućnost svim mladim ljudima, ljudima od ideja, kreacija da zaštite svoju intelektualnu svojinu jer na tome ustvari grade vizije vlastite budućnosti kao i vizije budućnosti svoga naroda. Bez ovakvih vrsta zaštiteoni su izloženi udarima sa kojima samostalno, individualno ne mogu da se nosei ne mogu da budu jednako konkurentni sa onima koji imaju izuzetno velike finansijske i druge uticajne moći i koji vrlo često za nikakav novac, uzimaju njihovu ideju a u poslu je idejak ao što znamo, najvažnija“.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img