15.6 C
Novi Pazar

Dr. Pramenković: Prekinuti sa diskriminacijom prema ženama sa sela

Published:

Narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Misala Pramenković uputila je nekoliko pitanja u Skupštini Srbije. Podsjetila da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa djecom koji je donijet 2018. godine, uredbom određuje da žene porodilje koje imaju pravo ostvarivati naknadu za porodiljsko po osnovi rođenja djeteta i njege djetete, moraju uplaćivati obavezno osiguranje najmanje 18 mjeseci, dakle godinu ipo dana, dok kod žena koje se bave poljoprivredom, koje rade na selu i po tom osnovu i uplaćuju svoje doprinose, taj rok je nešto duži i on traje 24 mjeseca.

„Budući da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom već krenuo i u toj nekoj početnoj je fazi, smatram da bi bilo neophodno ispraviti ovu očitu nepradvu, slobodno mogu reći i diskriminaciju u pogledu ove kategorije žena i za to ne bi smjeli propustiti priliku i ja bih željela znati da li će izmjena Zakona podrayumijevati i ovu izmjenu. Zbog čega? Pa upravo žene koje rade na selu su žene koje žive i rade u specifičnim uvjetima i njima dodatno treba pružiti podršku, to su mlađe žene koje rađaju djecu i prema tome, bilo kakvom zakonskom uredbom ih ne smijemo diskriminirati već ih trebamo podržati, subvencionisati i tako dalje. U tom smjeru bih željela da se razmisli, konkretno o ovoj zakonskoj odredbi a mislim da je Ustavni sud u decembru protekle godine i donio odluku, zapravo da je ova odredba zakonska neustavna, što je još jedan od dodatnih argumetana da se u ovom smislu i poradi. Moje drugo pitanje upućujem prevashodno Ministarstvu prosvjete ali svakako i premijerki i cijeloj Vladi jer tiče se obrazovanja. Naime, grad Beograd je izvdojio sresdtva za kupovinu tablet uređaja i to je jako veliki doprinos samoj digitalizaciji i razvoju obrazovanja, tako da će mađi osnovci od 1. do 4. razreda dobiti tablet uređaje i od 1. septembra imati priliku da elektronksi prate nastavu, da pristupe udžbenicima. Moje pitanje je šta je sa ostalim dijelom zemlje, da li se konkretno radi na tome da se ova pozitivna praksa prenese na ostale gradove i zajednice, posebno kada imamo u vidu činjenicu da djeca u seoskim područjima, ruralnim sredinama se suočavaju sa mnogo većim izzovima, ovo je način da se na putu obrazovanja pokaže ravnomjeran razvoj u pogledu odnosa prema svim sredinama.“

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom su završene i postoji mogućnost da se već sledeće nedelje nađu na dnevnom redu vlade, nakon čega će biti prosleđene parlamentu, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da je izmenama predviđeno da i za žene koje se bave poljoprivredom važi obaveza o uplaćenom osiguranju za poslednjih 18 meseci, a ne 24 meseca kao do sada.

Time je odgovorila na pitanje poslanice Misale Pramenković o tome da li će dopunama zakona biti obuhvaćena i ta izmena, jer je nepravda i diskriminacija da porodilje koje imaju pravo na naknadu za porodiljsko, moraju da uplaćuju osiguranje najmanje 18 meseci, dok je kod žena koje se bave poljoprivedom rok 24 meseca.

“Izmenama i dopunama je predviđeno upravo to i za žene koje rade na selu i bave se poljoprivrednom smanjiće se vreme sa 24 na 18 meseci”, rekla je Brnabić.

Dodala je da su obuhvaćene i izmene na koje je ukazao Ustavni sud, kada je reč o brizi o deci sa posebnim potrebama, tako da neće više biti “ili – ili”, ili naknada, ili povratak na posao, već će biti predviđene obe vrste podrške.

“Menjali smo još neke stvari, za žene preduzetnice, one koje nisu u stalnom radnom odnosu, našli smo rešenje i za žene koje su imale najviše plate”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img