18.9 C
Novi Pazar

Analitičari: Teško je predvidjeti kad će stati poskupljenja

Published:

I sve je poskupjelo- voda, električna energija, gas i druga goriva, zdravstvo, hrana, odjeća I obuća, cigarete, restorani, hoteli. Ipak, građani na svojoj koži najviše osjećaju poskupljenje struje, koja je od februara skuplja za 8,2 posto, odnosno u prosjeku za 350 dinara po domaćinstvu.

 

Cijene su se drastično povećale. Daju kao neku pomoć a ovamo ti sve povećava I to ide sve u budžet tako da ja ne vidim tu neku veliku pomoć građanima, kaže žitelj Novog Pazara.

 A iza cijene električne energije krije se jedan zakon kojeg je Srbija morala uvoditi, podrška obnovljivim izvorima energije.

Tako da su povećani podsticaji takvim proizvođačima sa nekih 0,09 para na 0,40 para. Tako da je to bio drastičan rast onih naknada koje EPS kao distributer električne energije treba da da ovima koji proizvode električnu energiju iz tih obnovljivih izvora. Potrošači su ti koji će morati da ponesu najveći teret svih tih poskupljenja pa I u ovoj priči zelenih tehnologija, pojašnjava Dženis Bajramović ekonomski analitičar.

U prehrambenom sektoru cijena jestivog ulja stiže do 160 dinara za litar. Ono na šta su građani već navikli je da dvaput godišnje poskupe cigarete, ali to pogađa samo pušače. Ostali osjete  kada cijena goriva značajnije ode naviše. A gorivo je na pumpama od početka godine poskupjelo za nekih desetak dinara, odnosno sa današnjih 150 dinara benzin je skuplji za 12 posto nego što je bio prije nekoliko mjeseci.

Govorili smo da je bilo čudno što se tokom pandemije dešavalo da je došlo do pada cijene nafte. U zadnja dva, tri mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu raste sa 37 dolara po barelu OPEC-ove nafte na blizu 60 I nešto dolara te iste nafte s pitanjem kakav će biti trend samog rasta energenata, ističe Bajramović

Veliki su problemi i u oblasti građevinarstva gdje je posebno porasla cijena čelika koja je godinama bila od 400 do 420 dolara u zavisnosti od proizvođača.

Sada je već preko 600 dolara opet s pitanjem dokle će ta cijena dostići.

Povećanje cijena carine još 2017. godine sad je došlo na naplatu uz nestašicu čelika na svjetskom tržištu što je I uzrokovalo katastrofalan rast cijene samog proizvoda.

Mi ovdje u Novom Pazaru već osjećamo da mora doći do rasta cijena nekretnina zato što je skočio jedan od glavnih elemanata u samoj građevinskoj proizvodnji a to je betonsko gvožđe koje je sa nekih 70 centi skočilo na 1,10, 1,50 eura ili na koliko će već skakati to je pitanje

Dešavaju se određene promjene na tržištu koje se ne mogu predvidjeti a jedan od primjera je I cijena transporta iz Kine koja je porasla sa tri hiljade dolara po kontejneru na 12 hiljada dolara. S rastom cijene energenata, cijene nafte I svim poskupljenjima javna preduzeća već poskupljuju svoje usluge kao I bankarski sektor.  I tako je za sve pitanje kad će biti završena hiperinflacija cijena.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img