12.3 C
Novi Pazar

Ministrica za ljudska i manjinska prava i društvni dijalog posjetila IUNP

Published:

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, 01.06. 2021. godine posjetila je ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi R. Srbije, Gordana Čomić, sa saradnicima.

Upriličen je sastanak sa Upravom Univerziteta, predsjednicom prof. dr. Elmom Elfić-Zukorlić i rektorom prof. dr. Suadom Bećirovićem sa saradnicima, na kojem se razgovaralo o saradnji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Tom prilikom predsjednica Internacionalnog univerziteta, prof. dr. Elma Elfić-Zukorlić izrazila je zadovoljstvo posjetom ministrice koja je nakon 19 godina ponovo na Univerzitetu sa nadom da će se ministrica uvjeriti u rast i napredak Univerziteta tokom svih ovih godina. Predsjednica je naglasila značaj nedavno organizovanog društvenog dijaloga na temu rodne ravnopravnosti na kojem je učešće uzela i ministrica Čomić, te da će Univerzitet Pazaru uvijek biti rasadnik slobodne misli, sloboda i prava svih ljudskih bića, bez obzira kom polu ili narodu pripadali.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što danas ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru mogu dočekati i ugostiti ministarku za ljudska i manjinska prava, gospođu Gordanu Čomić. Uvažena ministarka je prije 19 godina prvi put bila na našem univerzitetu. Nadam se da će ovom posjedom posvjedočiti koliko smo porasli i napredovali svih ovih godina. Mi smo relativno skoro, u organizaciji Departmana za pravne nauke imali okrugli sto na temu rodne ravnopravnosti, stvarna ili deklarativna, te smo zajedno došli do zaključka da samo zajedničkim aktivnostima u svim nivoima društva kao i na nivoima vlasti, možemo učiniti da ona postane i realnost i stvarnost. Ono što ću posvjedočiti i obećati jeste da će Internacionalni univerzitet u Novom Pazaruuvijek ostati rasadnik slobodne misli, rasadnik sloboda i prava svih ljudskih bića, bez obzira kom polu ili narodu pripadali“, kazala je predsjednica Internacionalnog univerziteta prof.dr. Elma Elfić Zukorlić.

Ministrica Čomić je izrazila uvjerenje za dalju dobru saradnu i istakla da nema sumnje u kvalitetan kadar Univerziteta sa ljudima koji smatraju da je znanje najmoćnija stvar kojom se treba boriti za bolje društvo, za bolje društvene odnose, za bolji Pazar, za bolji život svih nas. Na kraju je zaključeno da je ova posjeta od velikog značaja i da će zajednički projekti umnogome doprinijeti razvoju Sandžaka.

„Veliko je zadovoljstvo posjetiti Internacionalni univerzitet u Novom Pazarui razgovarati o budućnosti Sandžaka i Srbije, sa ljudima koji smatraju da je znanje najmoćnija stvar kojom se treba boriti za bolje društvo, za bolje društvene odnose, za bolji Pazar, za bolji život svih nas. Nije malo zadovoljstvo nada koju Ministarstvo ima za buduću saradnju sa svim onima koji znanje šire po Novom Pazaru kao najmoćniju stvar 21. vijeka. Zato što želimo da zajedno sanjamo Srbiju 2030.godine. Da sa ovakvih mjesta čujemo, gdje se radi na obrazovanju, znanju, veštinama i umeću, šta je to što cijela Srbija treba da radi sljedećih devet godina, da bi kada pitaju nekog 2030. godine gdje ti je taj Pazar, a oni kažu o ti je tamo gdje se lijepo živi i gdje ima znanja za sve. Da bi se to dogodilo kao ocjena onih koji nas gledaju, treba puno našeg zajedničkog rada ali poznavajut ći sve ovdje, nemam nikakve sumnje da će tako i biti. Da odsanjamo tu 2030.godinu zajedno jer mislimo da i Pazarci i Srbija to zaslužuju“, nadovezala se ministrica Gordana Čomić.

Na kraju zaključeno da je ova posjeta od velikog značaja i da će zajednički projekti umnogome doprinijeti razvoju Sandžaka.

 

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img