15.4 C
Novi Pazar

Održan radni sastanaka povodom izgradnje solarne elektrane na Pešterskoj visoravni

Published:


U sedištu kompanije CWP Global u Beogadu održan je radni sastanak 1. juna 2021.godine izemđu predstavnika CWP Global i predstavnika opštine Sjenica. Povod sastanka  bio je dalji nastavak realizacije projekta izgradnje solarne elektrane na Pešterskoj visoravni.

Sastanku je ispred opštine Sjenica prisustvovao predsednik SO Sjenica prof. dr Rejhan R. Kurtović. Na ovom satsnku predsednik SO Sjenica razgovarao je sa regionalnim direktorom CWP Global Majom Turković, direktorom firme KIMA SOLAR Nikolom Stamenovim i sa menadžerom razvoja projekta Acom Sirkovićem.

Na radnom sastanku dogovoreni su  naredni koraci u daljem razvoju solarne elektrane ’’KIMA SOLAR”.

Nakon održanog sastanka, predsednik SO Sjenica izajvio je: ,, Danas smo imali jedan veoma dobar i konstruktivan sastanak, gde smo dogovorili dalje pravce delovanja na polju razvoja solarne elektrane na teritoriji opštine Sjenica, konkretno na području sela Kamešnica. Želim upoznati javnost da se akitvno i ozbiljno radi projektu slorane elekterane. Zadovoljan sam činjenicom da je tim menadžera “CWP Global” do sada odradio puno posla na razvoju ovog projekta. Pre svega, oni su kupili zemljište od fizickih lica, dakle privatno zemljište na teritoriji naše opštine gde će izgraditi solarnu elektranu, zatim su preuzeli konkretne korake kada su u pitanju zakonske procedure koje se odnose na dobijanje dozvola i obezbedjivanje svih potrebnih uslova za rad, što je preduslov za dalji razvoj ovog projekta i saradnju sa našom lokalnom samoupravom. CWP Global je ozbiljna kompanija, sa visokim referencama na polju proizvodnje zelene energije, i drago mi da su izabrali  našu opštinu kao mesto u kome će investirati. Nakon uspostavljanja nove vlasti u opštini Sjenica, na osnovu važnih preporuka, predstavnici ove kompanije su više puta razgovarali sa nama,  posle čega smo se dogovorili da se krene projketom slorane elektrane na teritoriji naše opštine, koja inače ima veliki solarni potenijal. Ovo namerno napominjem,  iz razloga, što smo u periodu pre našeg dolaska na vlast imali da je nekom na “poklon” od strane opštinskih funkcionera dato preko 800 hektara javnog zemljišta kao doprinos projektu za proizvodnju solarne energije i da do danas niko ništa na tom polju nije uradio, već čak postoje i velike zloupotrebe i pravno nedozvoljene radnje od funkcironera bivše vlasti kojima su oštećeni građani naše opštine. Medjutim, ne želim o tome sada da govorim, sačekaćemo da se okonča istraga i da taj celokupan slucaj dobije sudski epilog. Želim samo da upoznam gradjane opštine Sjenica da ovaj projekat na kome se trenutno radi nema nikakve veze sa reliktima prošlosti i bivše vlasti, da se radi potpuno novom projekatu i drugoj kompaniji koja po prvi put dolazi na naše područje. Raduje me činjenica da će na teritoriji opštine Sjenica biti sagradjen najveći solarni park u ovom delu Evrope i da ćemo iskoritisti sunčani potencijal koji nam je dar od Boga. Naravno, očekujemo konkretnu dobit i za našu opštinu, ali i otvaranje novih radnih mesta. Do sada stvari idu u dobrom smeru u skaldu sa zakonskim procedurama i svim standardima koji se zahtevaju projekti ovakve vrste.

Regionalni direktor kompanije CWP Global, gospodja Maja Turković je izjavila:  „ Velika nam je čast i zadovoljstvo što ćemo baš na teritoriji Opštine Sjenica napraviti najveći solarni park u zemlji i regionu. Zahvaljujući veoma produktivnim sastancima koje smo imali u proteklom periodu sa  Predjednikom  skupštine opštine Sjenica, prof. dr Rejhanom R. Kurtovićem i predstavnicima lokalne samouprave, odlučili smo se da ovako veliki i značajan projekat upravo pokrenemo u Sjenici. Projekat Kima Solar, snage 50MW, i investicione vrednosti EUR 40 miliona će omogućiti napajanje preko 20 hiljada domoćinstava zelenom energijom. Projekat Kima Solar nije značajan samo  na nivou energetske stabilnosti zemlje i njenih planova da podrži upravo projekte iz OIE , nego ima i ogroman značaj za razvoj lokalne zajednice i celog Pešterskog regiona. Očekujemo da ćemo po usvajanju Plana detaljene regulacije u narednim mesecima započeti izgradnju elektrane,  i angažovati deo lokanog stanovništva. Elektrana će biti puštena u rad krajem 2024. godine. Uzbudjeni smo što ćemo zajednički pozicionirati Sjenicu i Pešter kao centar čiste energije na energetskoj mapi Evrope“.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img