4.8 C
Novi Pazar

Kad mogu iz inostranstva doći i primiti vakcinu zašto ne bi i Tutinci

Published:

Formiranjem pet vakcinalnih punktova u Tutinu u mnogome je olakšan dolazak pacijenata na vakcinaciju. Svakog radnog dana je, i pored razuđenosti sela, u rasporedu druga ambulanta.

 

Nije to neki veliki broj. Najveći broj pacijenata koji su se odazvali u jednom danu bio je 31, ali nadamo se da će to u narednom periodu krenuti mnogo bolje. Svakog dana ima od 7 do 10 pacijenata koji se javljaju u određenim vakcinalnim punktovima, kaže dr. Goran Marković koordinator za vakcinalne punktove Tutin

A u kampanju  se, kaže, moglo krenuti mnogo ranije-

Bilo bi bolje, brže bi savladali sve ove poteškoće ali nikad nije kasno. Imamo mi vremena da izađemo iz krize koja nas je zadesila.

A da se utječe na stanovništvo nije samo obaveza zdravstvenih radnika.

I političke stranke, lokalna samouprava, da animiramo ljude I ukažemo na značaj vakcine I posljedice ukoliko je ne prime.

Diskutabilno je, ističe, to što je Tutin svrstavan u mjesta s najlošijim odzivom.

Prvu dozu primilo je 4. 815 osoba, drugu 1.980. Tako da je to jedan solidan broj koji se pojačao u zadnje vrijeme. U početku je to sve išlo malo traljavo

I nisu, kaže, saglasni s procentom vakcinisanih koji se pojavljuje u medijima

Mi smo često naglašavali da taj broj koji figurira u našoj zemlji od nekih 8 do 10 posto mi nismo s tom brojkom saglasni. Mnogo našeg stanivništva je u inostranstvu, a vode se kao osiguranici naše Opštine tako da taj broj uopšte ne stoji I sigurni smo da je mnogo veći u odnosu na broj onih koji žive u tutinskoj opštini.

Obrazlažući tvrdnju o postotku s kojim nisu saglasni kao drugi razlog navodi što je u Tutinu mnogo djece

Negdje oko 11 hiljada djece je školskog uzrasta koja još nisu počela da primaju vakcine. Kad se taj broj sabere s brojem ljudi koji žive u inostranstvu procenat vakcinisah je sigurno daleko veći od onog koji figurira u našoj zemlji, ističe dr. Goran Marković koordinator za vakcinalne punktove Tutin

Također, sedam osoba iz BiH vakcinisano je prošle sedmice u Tutinu, a danas njih 11. Pored bh. državljana vakcinu su primili I stanovnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, ali I iz Austrije, Njemačke.

Kad oni mogu iz inostranstva da dođu da prime vakcinu zašto ne bi I oni kojima je na dohvat ruke

U Domu zdravlja u Tutinu vjeruju u svoje stanovnike da će prevagnuti svijest o značaju vakcinacije I da će prevazići probleme.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img